Veli žal, jedna od najposebnijih plaža Dugog otoka

Lokacija: Dugi otokDuljina: 300 mTežina: Vrlo lagano

U Hrvatskoj postoji mnoštvo prekrasnih plaža. O nekima od njih smo već pisali kao o najljepšim na svijetu. Veli žal ne bismo svrstali u tu kategoriju, ali svakako ne bi bila ovdje da nije posebna.

Veli žal na Dugom otoku

Sa glavne ceste treba nekih 5 minuta vožnje nizbrdo. Ta cesta je malo uža, ali asfalt je nov i bez rupa. Vožnja završava na prostranom parkingu koji se naplaćuje, za današnje prilike, simboličnom svotom.

Na tom dijelu obala je prilično gruba i neatraktivna. Međutim, prilikom spuštanja sa glavne ceste, na trenutak ćete vidjeti paletu boja koja se ne viđa tako često kod nas, a daje naslutiti da dolazite na posebno mjesto.

Od parkinga vodi pješačka staza koja za nepunih 300 m završava na, vegetacijom okruženom i od sunca zaštićenom, proširenju. Na rubu proširenja nalazi se fast food. Zgodno je imati hranu i piće dostupne na ovako udaljenom mjestu, ali ne očekujte čuda. Hranu nismo probali, tako da je glavna zamjerka brundanje agregata za struju koje narušava idilu ove izolirane oaze.

I onda dolazi ono zbog čega smo i odlučili objaviti ovaj članak… Kroz “portal” sačinjen od grmlja i borova, iz mraka hladovine, ulazite u raj! To je prva asocijacija, a fotografija ispod samo djelomično dočarava taj osjećaj.

Veli žal na Dugom otoku
Tunel, svjetlost, neopisiva sreća… Zvuči poznato?

Paleta boja tipična za tropske otoke, prostire se ravnomjerno sve do obzora, kao na nekakvom koraljnom grebenu. Sama plaža je daleko od idealne. Krupno žalo, poprilično neugodno za bosa stopala, pomalo pretjerane naslage lažine i okoliš koji baš ne plijeni ljepotom, sigurno ne idu u prilog ovoj plaži. Po tome je ne bi svrstali čak ni u prosječne. Međutim, pogled nam stalno bježi prema moru. Plićina ide dosta daleko, ali nije od onih dosadnih, već vrlo brzo postaje dovoljno duboka za plivanje i ta dubina se prostire neobično daleko za kopno koje nije uvala. More je prekrasne boje, a čaroliju stvara refleksija sunčeve svjetlosti od dna prekrivenog najfinijim bijelim pijeskom kojeg se ne bi posramile ni destinacije poput Maldiva ili Kariba. Sliku upotpunjuje modra crta dubokog mora daleko na horizontu. I sve to nije u nekakvoj uvali, već na obali koja je skroz otvorena prema pučini! Čitavu vizuru ukrašava i otočić Mežanj koji se smjestion nasuprot plaže, a iza kojeg nema ništa sve do Italije. Poseban, vrlo neobičan prizor. More je tako lijepo da smo čitavo vrijeme proveli plivajući i roneći.

Uz Sakarun i Brbinjšćicu, Veli žal je sigurno jedna od plaža koju trebate posjetiti tijekom boravka na Dugom otoku.

Veli žal na Dugom otoku
Pogled na more sa ceste koja se spušta prema parkingu
Veli žal na Dugom otoku
Veli žal na Dugom otoku
Laguna koja to nije