Tko i zašto?

AutorMoje ime je Miroslav. U slobodno vrijeme volim uživati u prirodi. U razgovoru s ljudima često bi me iznenadilo kako većina nikada nije čula za neke iznimne lokacije u okolici koje su meni i mojoj obitelji bile "uobičajene", a s druge strane, pod utjecajem marketinga bi zbog mnogo manje atraktivnih stvari bili spremni otići na drugi kraj svijeta. Kako smo zbog nemogućnosti putovanja van zemlje, uslijed situacije s COVID-om, intenzivnije putovali po Hrvatskoj, otkrili smo pregršt iznimnih mjesta za koja ni sami nismo znali da postoje. Šokantno je to što je riječ o prvoklasnim atrakcijama - rijekama, vodopadima, kanjonima, arheološkim nalazištima… U pripremi svih tih izleta koristim razne izvore informacija - članke, putopise, stranice planinarskih društava, YT videa, Google mape, Google Earth servis, planinarske karte, AllTrails servis, fotografije i recenzije posjetitelja iz kojih nastojim rekonstruirati stvari koje se ne vide na kartama. I pored svega toga, o nekim lokacijama se nekada ne zna gotovo ništa. To me je potaknulo da pokrenem ovu stranicu koja nije još jedan tipičan planinarski portal, već je namijenjena svima koji žele saznati za nove lokacije na kojima mogu kvalitetno provesti vrijeme u prirodi. Stranica će sadržavati i planinarske rute, ali će isto tako obilovati vidikovcima i drugim zanimljivim lokacijama pored kojih ste možda prošli bezbroj puta, a da niste ni znali da postoje. Što više putujemo, to nam je jasnije da je tih lokacija sve više i više i da živimo na zbilja posebnom mjestu, gdje se unutar par stotina kilometara može pronaći takva raznolikost prirode kakva se rijetko gdje može pronaći na svijetu, čak i na puno većim područjima.

Kako?

Pri kreiranju stranice, jedno od pitanja je bilo gdje "podvući crtu". Naime, na mnogim lokacijama smo bili prije već poprilično vremena. Nakon kraćeg razmišljanja, crta je podvučena datumom nabave zadnjeg mobitela (Samsung Galaxy S7) od prije nekoliko godina. Većina fotografija koje možete vidjeti na stranici je nastala upravo na tom uređaju. Time smo inicijalno suzili izbor na 60-ak lokacija i sami sebi zadali cilj da lokacije koje nisu obuhvaćene tim razdobljem moramo ponovo posjetiti. Tekstovi nisu pisani kronološki, tako da u člancima nećete pronaći datume. Moguće je da među novim objavama završe neka putovanja od prije 2-3 godine za koja je tekst napisan tek sada i obrnuto. Tempo kojim ćemo obraditi svih 60-ak inicijalnih lokacija će ovisiti o slobodnom vremenu i inspiraciji, ali i priljevu novih :)

Sve staze, ukoliko nisu kružne, ucrtane su u jednom smjeru. Dakle, duljina, vrijeme i sve ostale informacije se odnose za jedan smjer, od starta do cilja. Staze su podijeljene prema dva osnovna kriterija - lokaciji i težini. Za oznaku težine je korištena subjektivna ocjena, više iz perspektive neiskusnih izletnika-početnika. Uz nju su date i službene planinarske ocjene za tehničku i kondicijsku zahtjevnost. Što se tiče informacije o visinskoj razlici, ona ponekad može biti nejasna i zavarati. Ovdje je ovaj pojam korišten kao ekvivalent izraza "elevation gain" (negdje je nazivaju i "ukupna visinska razlika uspona"), dakle, zbroj svih uzbrdica, a ne kao razlika najniže i najviše točke ili polazišne i odredišne točke, niti kao razlika uzbrdica i nizbrdica. Neki servisi npr. AllTrails će za Kudin most kada iscrtate putanju od parkinga do dna kanjona staviti elavation gain 0 m. Logično, jer je riječ o spustu. Međutim, kako je potrebno uspeti se nazad iz kanjona, oznaka visinske razlike će sadržavati visinu uspona, bez obzira što se ostali podaci odnose na spust.

Subjektivne ocjene su:

 • Vrlo laka - Ovdje spadaju jednostavne atrakcije, uglavnom vidikovci i šetnice do kojih se može doći autom direktno ili vrlo blizu. Ne zahtijevaju nikakvu opremu niti ikakvo planinarsko znanje.
 • Laka - Ovdje spadaju kraće staze, do 2h hoda, tehnički nezahtjevne, male visinske razlike. Potrebno je znanje praćenja planinarskih markacija ukoliko ih staza ima. Zgodno bi bilo imati primjerenu obuću i zalihu vode.
 • Srednja - Ovdje spadaju staze za koje se treba malo potruditi. Uglavnom je potrebna osnovna planinarska oprema (gojzerice ili patike za tracking, ruksak i sl.). Visinska razlika do 300m.
 • Teška - Staze koje ponekad zahtijevaju dodatnu planinarsku opremu. Visinska razlika uglavnom preko 300m, često više od 4h hoda u jednom smjeru, ponekad zahtijeva pomaganje rukama.
 • Jako teška - Tehnički zahtjevnije staze, često s potrebom pomaganja rukama i dodatnom opremom (npr. ferate). Staze mogu biti i relativno kratke, a da uđu u ovu kategoriju, ali mogu zahtijevati i višesatno hodanje i penjanje.

Oznake kondicijske zahtjevnosti:

 • K1 - Lagano. Manje od 5 sati hodanja
 • K2 - Umjereno zahtjevno. 5-7 sati hodanja
 • K3 - Zahtjevno. 7-9 sati hodanja
 • K4 - Vrlo zahtjevno. Više od 9 sati hodanja

Oznake tehničke zahtjevnosti:

 • T1 - Nezahtjevno. Hodanje bez upotrebe ruku i pomagala
 • T2 - Umjereno zahtjevno. Hodanje i povremena upotreba ruku. Lagano penjanje
 • T3 - Zahtjevno. Povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala
 • T4 - Vrlo zahtjevno. Duže i zahtjevnije staze osiguranih puteva, stalno penjanje

Oznake visinske razlike:

 • VR1 - 0 m - 250 m. Lagano
 • VR2 - 250 m - 500 m. Umjereno lagano
 • VR3 - 500 m - 750 m. Umjereno zahtjevno
 • VR4 - 750 m - 1000 m. Zahtjevno
 • VR5 - Više od 1000 m Vrlo zahtjevno

Čega nema i neće biti?

Plitvice i Skradinski buk (u narodu poznatiji kao Krka) su prekrasni i jedinstveni. Jedini su svima poznati i baš zato nema potrebe o njima pisati. Također nećemo pisati o gradovima, osim možda o onim najmanjim biserima kao što je Hum.

Dron?

Stranice nisu zamišljene da poput Instagrama posjetitelje zadive "nabrijanim" fotografijama. Da, vodimo računa o fotografijama, ali nastojimo sačuvati maksimalnu dozu objektivnosti. Ljudi lokacije percipiraju iz ljudske, a ne iz ptičje perspektive, tako da na našim stranicama nećete vidjeti fotografije načinjene dronom.

Također, mi na naša putovanja ne idemo radi slika i publike, već radi gušta. To nam nije posao kao nekima, već zabava i odmor. Zadnja stvar koju želimo na putovanjima je diskomoditet i briga o tehničkim napravama poput stativa, podvodnih kamera i sl. Uvijek sam bio pobornik najmanjeg mogućeg mobitela s najboljim komponentama, tako da će sve slike i u buduće biti sa uređaja koji stane u najmanji džep i o kojem ne moram razmišljati.

Lica - jednina, množina? Gramatika?

U tekstovima ne koristimo persiranje stranice kao institucije, osim iznimno. Kada napišemo "mi", znači da vam želimo prenijeti naše zajedničko mišljenje, a kada kao autori kažemo "ja", to je iz perspektive samog autora.

Tekstovi nisu lektorirani niti će biti. Pišemo ih iz zabave i u dobroj namjeri, tako da ćete se morati nositi s eventualnim gramatičkim greškama kako znate i umijete. Poznavajući vrleti interneta od njegovih samih početaka, a posebno razinu novinarske pismenosti mnogo većih portala, mislim da ćete se već nekako snaći.

Bez dlake na jeziku?

Da, mi iznosimo naš doživljaj nečega u datom trenutku. Na mnogim lokacijama smo bili po više puta i svaki put je doživljaj drugačiji. Ako nam se nešto nekada ne svidi, mi ćemo to reći. To je naš doživljaj toga u datom trenutku. Doživljaji su ionako subjektivni, ali bar u fotografijama i činjenicama nastojimo biti objektivni koliko je to moguće. Ako nekoga pogodi naše mišljenje o nečemu, može se slobodno ljutiti, to je njegovo pravo :)

Sigurnost prije svega!

Ako vidite na nekoj našoj fotografiji da akter stoji na rubu litice, znajte da iza te litice postoji kopno koje nije uhvaćeno objektivom i da akter nije bio izložen pogibelji niti u jednom trenutku. Atraktivne fotografije se mogu napraviti pomnim odabirom kadra i perspektive i nikako ne opravdavamo izlaganje riziku od pogibelji radi bilo čega.

Isto tako, ako na stazama vidite oznaku težine koja sugerira uporabu posebne opreme, to shvatite ozbiljno. Svaka aktivnost ima svoja pravila, pa tako i planinarenje. Nikada ne idite na stazu bez prikladne opreme i sami, jer ma koliko neke situacije izgledale banalne, ako im ne pristupite ozbiljno i s oprezom, u trenutku mogu poći krivo.

Ograde

Sve informacije na stranici su prezentirane u najboljoj namjeri. Ne snosimo nikakvu odgovornost za bilo što što može proizaći iz interpretacije i korištenja informacija sa ove stranice.

Sadržaji i autorska prava

Ukoliko nije drugačije naznačeno, svi sadržaji na stranici (tekstovi i fotografije) su autorske, te ukoliko ih želite koristiti, molim da me kontaktirate.

Kontakt

Ukoliko imate bilo kakva pitanja i prijedloge, slobodno me kontaktirajte na:

Miroslav Musa

Najnoviji članci

Mlin na Muri
Vrlo laganoRegija: Sjeverna Hrvatska

Mlin na Muri (Žabnik)

Utvrda Klicevica
LaganoRegija: Sjeverna Dalmacija

Utvrda Kličevica

Srđ brdo iznad Dubrovnika
LaganoRegija: Južna Dalmacija

Srđ – brdo iznad Dubrovnika

Modro oko
Vrlo laganoRegija: Južna Dalmacija

Modro oko Neretve

Bunari Rajčica
Vrlo laganoRegija: Srednja Dalmacija

Bunari Rajčica (Rimski bunari)