Mali Zagradac – potraga za najljepšom plažom na svijetu

Lokacija: Nerežišća, BračDuljina: 0,26 kmVisinska razlika: 60 mTežina: Lagano
Mali Zagradac
Rajska plaža, jedna od mnogih na južnoj strani Brača. Bolje od toga ne može!!!

Svatko ima svoju predodžbu najljepše plaže. Imao sam prijatelja kojem su najljepše plaže bile one kilometarske pješčane, sa ležaljkama i suncobranima složenim u savršene geometrijske oblike. Nekima su idealne plaže one blizu parkinga, kako bi što lakše mogli iskrcati sve plamence, luft-madrace, suncobrane i frižidere. Neki vole kafiće pa su im idealne one ispred njih. Amerikancima je pojam najbolje plaže vjerojatno onaj na kojoj se ne može kupati (tome služe bazeni), ali zato se može trčati i surfati s velikom dozom adrenalina zbog latentne opasnosti od napada morskih pasa.

Nama najljepša plaža mora imati najfinije žalo, ono u koje upadneš bar do gležnja. Treba biti mala, bez ljudi, divljeg i stjenovitog okoliša (pašnjaci ne dolaze u obzir). Ne smije imati tragova civilizacije, a posebno ne plavu zastavu! Od plavih zastava bježimo kao nekoć pomorci od crnih gusarskih. I da, more mora biti “prozirnije nego vitar”, a srce ti treba zatitrati kada stupiš na nju. Kada se to sve poklopi onda jednostavno znamo da je to to. Znamo ih nekoliko takvih, a jedna od njih je svakako
Mali Zagradac na Braču.

Zlatni Rat je prekrasan, ali kada od Murvice krenete put zapada, naići ćete na desetak plaža od kojih svaka može biti najljepša na svijetu. Teže su dostupne, jer vozite uskom makadamskom cestom, na dijelovima opasnom za neiskusne vozače, a kada neku i uspijete locirati, jer se ne vide sa ceste, teško da ćete pronaći parking. Ono par mjesta u proširenjima uz cestu se u sezoni brzo popuni, tako da je idealno vrijeme druga polovica rujna ili za vrijeme sljedećeg totalnog lock down-a. Međutim, to je tek polovica truda. Sada se treba po strmini spustiti nekih 50 – 70 m visine, ako imate sreće, inače i više.

Mali Zagradac spada u tu kategoriju lakše dostupnih. Kada prođete vinograd i spustite se do ruba litice, ukaže vam se prvi pogled na ovu prekrasnu plažu, ali da biste došli do nje treba još malo truda. Trebate zaokružiti i proći kroz borovu šumicu, što strpljenje stavlja na kušnju, posebno kada upeče zvizdan. Međutim, strpljenje i trud se na kraju isplate. Još ako ste taj dan sami na plaži, to je doživljaj koji ćete pamtiti čitav život, a sva egzotična mjesta svijeta s vaše liste želja trenutačno postaju irelevantna, nezanimljiva i drugorazredna. Ko ovo more platit?!

Jednom kada stupite na ovu plažu, sva egzotična mjesta svijeta trenutačno postaju irelevantna, nezanimljiva i drugorazredna!

Na mnogim našim otocima postoje prekrasne vale i plaže. Ako tražite nešto poput ovoga na Braču, onda je to svakako južna strana Hvara od Svete Nedilje prema Ivan Docu!

Oni koji su u potrazi za najljepšim plažama, a žele se držati kopna, iako se kopno ne može mjeriti s otocima koji imaju posebnu magiju, najljepše plaže na obali su one na Makarskoj rivijeri koja je po ljepoti bez premca, rekao bih i na svijetu. Iako postoje mnoge skrivene plaže na tom području, Brela bi svakako izdvojili kao najduži neprekinuti niz najljepših plaža koje možete zamisli!

Mali Zagradac
Auto je u hladu na cesti, sada slijedi spust do plaže!
Mali Zagradac
Još malo, jedva se čekamo baciti u more!!!
Mali Zagradac
Za ljubitelje pijeska, dio plaže sa pijeskom!
Mali Zagradac
Mali Zagradac
Mali Zagradac
Mali Zagradac
Za ljubitelje stijena i špilja, dio sa stijenama i špiljama!
Mali Zagradac
Mali Zagradac
Mali Zagradac
Mali Zagradac
Mali Zagradac
Mali Zagradac
Mali Zagradac
Mali Zagradac
Mali Zagradac
Mali Zagradac
Za ljubitelje hladovine, dio sa hladovinom!
Mali Zagradac
Za ljubitelje najljepšeg žala na svijetu, ostatak plaže!
Mali Zagradac
Mali Zagradac
Mali Zagradac
Mali Zagradac
Savršeno žalo je ono u koje noge upadaju bar do gležnja!
Mali Zagradac
Mali Zagradac
Mali Zagradac
Svemu dođe kraj. Sada se treba popeti do auta.
Mali Zagradac