Sakarun (Saharun)

Lokacija: Dugi otokTežina: Vrlo lagano
Sakarun

Sakarun je jedna od najpopularnijih plaža na Jadranu. Nalazi se na sjevernom dijelu Dugog otoka, ali je okrenuta prema jugoistoku. Okružena je borovom šumom u čijem se središnjem dijelu nalazi veliki parking, a ispred se nastavlja u uvalu širine tristotinjak metara i džine oko kilometar. Krasi je prekrasno, savršeno čisto more tirkizne boje i jedna je od najposjećenijih plaža, kako od strane turista koji dolaze s kopna, tako i nautičara koji se ovdje sidre kako bi uživali u rajskom ugođaju. Uvala donekle podsjeća na Palmižanu na Sv. Klementu (Paklinjaci), ali je veća i opet dosta drugačija na svoj način.

Sakarun

Supruga je imala zamjerku da joj je prevelika i da ne voli “puno svita”. Iako je bilo dosta ljudi, plaža je velika i svaki je pojedinac mogao uzeti bar desetak kvadrata samo za sebe.
Nekima se ne sviđa, jer je okoliš zapušten, drugi ne vole što osim pijeska ima i žala, trećima ne odgovaraju nanosi lažine (morske trave) na plaži, a četvrtima smeće koje van sezone nanese more. Mnogi bi uvalu rado vidjeli bez plovila koja se usidre iza linije plivanja, vjerojatno bar 200 m od plaže.

Iako daleko od savršene, Sakarun je plaža koja ostavlja dojam i svakako je vrijedna za posjetiti.

Iako nisam ljubitelj pijeska i plićine, meni se osobno jako svidjela. Pruža osjećaj topline, kao u nekakvoj egzotičnoj laguni. Dubina relativno brzo naraste na onu dostatnu za plivanje, a brodovi su poprilično daleko da bi smetali ili nervirali. Dno mora je prekriveno bijelim pijeskom, sa mjestimičnim, manjim područjima morske trave.

Sakarun

Na plaži ima podloga za svačiji ukus. Ako želite žalo, ono je malo dalje od mora, bliže borovoj šumi. Uz more je pijesak, a sa strana uvale su stijene.

Sakarun je sve samo ne još jedna plaža u nizu. Uvijek se može naći nešto što nekome nije po guštu, ali to nikako ne umanjuje posebnost i ljepotu Sakaruna!

Sakarun
Sakarun
Sakarun