Zmajevo oko i špilja Golubinka

Lokacija: Brbinjšćica, Dugi otokDuljina: 210 mVisinska razlika: 30 mTežina: LaganoOznaka težine: K1, T1, VR1

Ako planirate put na Dugi otok, Zmajevo oko i špilja Golubinka su vjerojatno na listi atrakcija koje želite posjetiti.
Zadnjih godinu dana, po Instagramu i raznim portalima, bili smo svjedocima spektakularnih fotografija Zmajevog oka načinjenih dronom. Evo jedne takve sa bloga koji piše Matea Bakarić. Matea inače radi prekrasne fotografije i uživa u putovanjima, pa je svakako proguglajte ako već niste!

Kako su naše stranice koncipirane na način da posjetiteljima daju relevantne informacije i što realniju “sliku”, na njima ipak objavljujemo samo fotografije iz “ljudske” perspektive. Tako ako vidite “nabrijane” fotografije načinjene dronom ili previše kadrirane motive, nastojte svoja očekivanja od neke lokacije zadržati u realnim okvirima. Ja osobno očekivanje smanjim bar na pola. To je siguran način kako ne ostati razočaran viđenim. I još jedna stvar, ljudi se često, gledajući takve fotografije, zamišljaju samima na nekoj lokaciji. Realnost je često upravo suprotna!

Što je Zmajevo oko?

Zmajevo oko je u principu prirodni bazen u stijeni uz more, dimenzija cca 15 x 5 m, prilično dubok, podvodnim prolazom spojen s otvorenim morem, a preko kamenog “praga”/spruda, valovi u bazen ulaze i s površine.

Zmajevo oko

Okoliš je jednako zanimljiv i atraktivan. Čine ga litice položene pod oštrim kutem kojima pristupate samom bazenu. Na liticama možete pronaći idealna ulegnuća koja vam omogućavaju da se zavalite kao u najudobniju ležaljku.

Zmajevo oko

Osobno bih tu mogao ostati čitav dan meditirajući i roneći!

Zmajevo oko
Litice kojima se spušta do Zmajevog oka
Zmajevo oko
Ko to može platit?
Zmajevo oko
Zmajevo oko
“Kanal” s istočne strane
Zmajevo oko
Zanimljiva geologija okoliša Zmajevog oka
Zmajevo oko
Zmajevo oko
Trenutak kada skužiš da te nakon kupanja čeka strmi uspon po najvećoj žegi 🙂

Ako svoja očekivanja svedete u realne okvire, Zmajevo oko će vas oduševiti! Ovdje možete provesti bez problema nekoliko sati kupajući se i roneći u i izvan Zmajevog oka. More je prekrasno, a podmorje je izuzetno atraktivno i divlje.

Ako samo želite nadrealnu fotografiju za Instagram, a nemate drona i ne znate brisati ljude u Photoshopu, radije zaobiđite i otiđite na plažu. Bit će manje gužve i nećete se nervirati.

Što je špilja Golubinka?

Golubinka je morska špilja u koju možete ući plivajući ili kajakom. Ulaz je dugačak i uzak, zahtjeva malo opreza, a jednom kada se nađete u njoj, dolazite do proširenja nad kojim, kroz otvor u svodu, ulazi sunčeva svjetlost. Na samom kraju je plićina iz koje možete izaći na stijene.

Špilja Golubinka
U daljini je vidljiv otvor špilje. Gumenjak upravo vrši pomorski desant razdraganih turista!
Špilja Golubinka
Ispred špilje treba usporiti da ne udarite u litice, jer je ulaz dosta uzak. Na jednom dijelu kajak jedva prolazi.
Špilja Golubinka
Impresivna geologija iznad ulaza u špilju Golubinku

Kada se u špilji okrenete prema izlazu, očarat će vas iluminacija koju stvara odbijanje sunčeve svjetlosti.

Špilja Golubinka
Školski primjer iluminacije!
Špilja Golubinka
Pogled iz proširenog dijela špilje kroz kanal ulaza

Na fotografiji ispod vidi se kraj špilje s plićinom i stijenama. Na žalost nismo mogli imati špilju samo za sebe, iako smo računali da hoćemo s obzirom da je već bio 9. mjesec, radni dan (isključeni vikendaši), te da je bilo još relativno rano jutro. Svejedno smo uživali i opet bi ponovili ovu avanturu!

Golubinka
Kaos na kraju špilje

Nikada ne objavljujemo fotografije trećih lica iz ovakve blizine bez njihovog dopuštenja, ali s obzirom da je fotografija ionako ispala zamućena (nije jednostavno manevrirati kajakom i istovremeno fotografirati mobitelom, čak i ako je vodootporan), morali smo je objaviti da se stekne pravi dojam što se može očekivati u špilji Golubinki.

Kako doći do Zmajevog oka i špilje Golubinke?

Ako na Dugi otok dolazite trajektom (trajekti voze iz Gaženice u Zadru), uplovit ćete u Brbinj koji se nalazi na strani otoka okrenutoj kopnu. Da biste autom došli blizu Zmajevog oka ili špilje Golubinke, trebate se zaputiti do uvale Brbinjšćice koja se nalazi u blizini Brbinja, ali na vanjskoj strani otoka okrenutoj pučini.

Čim izađete iz Brbinja na glavnu otočku cestu, krenite njome lijevo prema jugu, a onda vam je skretanje za Brbinjšćicu odmah nakon nekih 180 m sa desne strane na ovoj lokaciji: 44.071525, 14.999401.

Put kojim nastavljate s glavne ceste je relativno uzak, ali je čitavom dužinom betoniran i u izvrsnom stanju. Sa strana postoji veliki broj proširenje gdje se lako može mimoići s autima iz suprotnog smjera. Do same uvale ima oko 2,5 km.

Vala je sama po sebi prekrasna i da nam i nisu bili cilj Zmajevo oko i Golubinka, svakako bi je posjetili. Kako joj se približavate, zadnjih 200 m, na nju se počinju otvarati nesmetani pogledi s visine. Tirkizna boja mora i bijela šljunčana plaža uokvirena zelenilom čine prizor pitoresknim i mame na kupanje. Ribarski brodovi vezani po vali bacaju sjene po dnu mora, te se čini kao da lebde u zraku. Efekt je posebno izražen za vrijeme bonace kada na površini nema valova.

Brbinjšćica
Brbinjšćica, prekrasna vala iz koje možete kajakom do Golubinke.

E sada, autom možete doći do same plaže, a možete ga ostaviti i na početku staze za Zmajevo oko (na donjoj karti označeno crvenim markerom na lokaciji: 44.055975762553, 14.98804415987167) ili bilo gdje uz cestu između te dvije točke.

Na plaži zna biti tolika gužva od parkiranih vozila i kombija koji organiziraju ture da je ponekad teško uopće se okrenuti s autom.

Na plaži možete unajmiti kajak za obilazak Golubinke. Cijena koju smo platili je 100 kn za sat, što mi se čini korektno. Jedan sat je i više nego dovoljno za posjet špilji i ležeran povratak na plažu. Od plaže do špilje Golubinke ima nekih 700 m. To kajakom ide vrlo brzo i nije potrebna nekakva posebna fizička sprema. Mi imamo svoj kajak i dosta smo s njime do sada prošli, ali objektivno, svatko bi trebao moći ovo odveslati bez ikakvih problema.

Brbinjšćica

Na putu do Golubinke proći ćete pored Zmajevog oka, ali nemojte kajakom prilaziti preblizu, jer ga možete probiti na oštrim sikama. Zmajevo oko posjetite s kopna ili plivajući.

Ukoliko želite, do Golubinke možete i plivajući, cca 200 m od Zmajevog oka, a relativno blizu špilje postoji pristup s litice kojim se može doći blizu razine mora odakle se može skočiti. To bi bila ova pozicija na fotografiji ispod, ali to nismo probali.

S ove pozicije neki skaču za skratiti plivanje do Golubinke. Da li se tu može i uspeti iz mora nije nam poznato.

Do Zmajevog oka se dolazi već spomenutom stazom koja kreće s malog parkinga od tu: 44.055975762553, 14.98804415987167. Staza je dugačka nekih 140 m nakon čega se izlazi na stjenoviti plato, kojim se pristupa do samog Oka. Iako je po liticama ugodno hodati bos, ipak savjetujem tenisice, koje će vam dobro doći na stazi kroz šikaru, koja vodi od parkinga do litice.

Je li posjet morskoj špilji stvarno za mene?

Ako ste relativno zdravi, jednostavan odgovor je – da.

Posjet špilji ne bih svrstao u kategoriju ekstremnih sportova. Bitno je da je more mirno, da su valovi minimalni kako biste bez opasnosti pristupili ulazu, jer oko špilje su litice i ne možete izabrati alternativno pristanište. Sigurno nećete ni moći unajmiti kajak ukoliko vremenske prilike nisu pogodne za posjet špilji. Drugih opasnosti nema. Za mobitel ćete dobiti nepromočivu futrolu, a ako niste neki plivač, dobit ćete i prsluk. Kajaci su nepotopivi i vrlo stabilni zbog specifičnog oblika i niskog težišta.

Da li postoji idealno doba dana za posjet špilji?

Idealno doba dana bi bilo negdje oko podne kada zrake sunca padaju okomito kroz otvor na vrhu špilje. Međutim, tada je i najveća gužva, tako da bi vam se posjet špilji mogao pretvoriti u veliku gnjavažu – čekanje u redu za ulazak, naguravanje s drugim kajacima, izbjegavanje kupača i ronilaca, vraćanje kroz uski otvor špilje unazad da biste se mimoišli s kajacima koji izlaze i sl. Oko te ure, dolazi i najveći broj tura s gumenjacima koji iskrcaju po desetak i više plivača. Tako ako u sezoni posjećujete špilju, a fotografije su vam bitna stvar u životu, zaboravite na fotografije na kojima ćete biti sami.

Usporedba Golubinke, Modre i Odisejeve špilje?

Da li se uopće isplati obilaziti Golubinku ako ste već bili u Modroj špilji na Biševu ili Odisejevoj na Mljetu?

Da, isplati se!

Svaka od tih špilja je totalno drugačija i posebna na svoj način. Mi bismo u svako doba opet obišli bilo koju od njih. Iluminacija Modre špilje je nenadmašna zbog njene potpune zatvorenosti, ali Golubinki je iluminacija ionako sporedni adut. Meni osobno je najdraža Odisejeva špilja, jer za razliku od Modre špilje, tamo čovjek ima slobodu. Nije na “traci” masovnog turizma. Odisejeva špilja to može zahvaliti svojoj dislociranosti. Mljet je otok kojem se još uvijek nije dogodio masovni turizam, a nadam se da i neće. Osim toga, do Odisejeve špilje se morate nahodati po vrućini ako želite “uloviti” najbolje doba dana.

U svakom slučaju, ako ikako možete obiđite špilju Golubinku.
Neće vas ostaviti ravnodušnim!