Slap i penjalište Sopot (Copot)

Lokacija: Strana, BuzetDuljina: 0,6 kmVisinska razlika: 22 mTežina: LaganoOznaka težine: K1, T1, VR1

Na spomen imena Sopot, većini ljudi koji su čuli za njega, asocijacija je to na slap koji se ispod kamenog mosta stropoštava niz impozantnu liticu u jezero intenzivno zelene boje. Taj slap se nalazi pored Pićana u općini Pazin i o njemu smo već pisali.

Slap Copot

Sopot, o kojem je riječ u ovom članku, nalazi se iznad Buzeta, malo je manje poznat, ali jednako je spektakularan. Neki lokalni ga nazivaju Copot, ali službeni naziv je Sopot, pa ćemo ga tako i mi zvati. Sopot je inače čest naziv za slapove, potoke i izvore u Hrvatskoj, a potječe od praslavenske riječi za izvor – “sopotъ”.

Svaki put kada prolazimo pored Buzeta svratimo do ovog slapa u nadi da ćemo ga i vidjeti, ali do sada nismo imali sreće. Očito je riječ o slapu koji vrlo brzo presuši, te je vidljiv tek nakon obilnijih kiša. Međutim, kada se to dogodi, sigurno pruža jedinstven prizor! Naime, voda nabujalog potoka se kroz kamenu rupu na vrhu 30-metarske litice obrušava u dubinu kanjona, pri tome se rasipajući o okolne stijene!

Slap Copot
Rupa na vrhu 30-metarske stijene kroz koju se formira slap Sopot

Kanjon s razbacanim velikim stijenama sam po sebi je zanimljiv, a usječeno korito svjedoči snazi bujice koja je sebi načinila put.

Slap Copot

Na litici ispod i oko slapa, poznato je penjalište koje je jedno od najatraktivnijih koje smo vidjeli! Do podnožja penjališta dolazi se feratom, a baza je vrlo mala, tako da nije adekvatna za prihvat većeg broja ljudi.

Što se tiče izletničke posjete slapu, staza do njegovog podnožja i kanjona vrlo je lagana i kratka. Postoje gornja i donja staza koje se nakon nekog vremena spajaju u jednu. Također je moguće s istočne strane poljskim putem pristupiti vrhu litice i mjestu na kojem se formira slap. Odatle se pruža prekrasan pogled na Buzet.

Ako ste u ovom kraju, posjet Sopotu svakako kombinirajte sa Stazom 7 slapova!

Slap Copot
Livada u zaseoku odakle počinje staza do Sopota
Slap Copot
Slap Copot
Slap Copot
Veći dio staze prolazi kroz gusto raslinje
Slap Copot
Slap Copot
Slap Copot
Polušpilja u podnožju slapa
Slap Copot
Slap Copot
Slap Copot
Isklesano korito potoka svjedoči o njegovoj snazi
Slap Copot
Slap Copot
Slap Copot