Otok Mljet (općenito)

Lokacija: MljetTežina: Lagano

Pišući članak o otočiću Svetoj Mariji na Velikom jezeru na otoku Mljetu, a kako smo već objavili članak o Odisejevoj špilji i imali u pripremi članak o poznatoj mljetskoj plaži Saplunari, ukazala se potreba da kažemo riječ-dvije o otoku Mljetu općenito, jer Mljet nikako nije zbroj par atraktivnih lokacija.

U nastavku donosimo par općih dojmova o otoku…

Otok

Otok Mljet
Priroda na Mljetu oduševljava na svakom koraku

Još uvijek neiskvaren masovnim turizmom, posjet Mljetu je posebno iskustvo u svakom pogledu! Od čekanja trajekta u Prapratnom, spektakularnih vidikovaca uz cestu duž čitavog otoka, smještaja u uspavanom Babinom polju, skrivenih mjesta za kupanje na liticama, pitoreskne Sutmiholjske i “razvikane” Saplunare, posjeta nacionalnom parku i otočiću Svetoj Mariji, pa do čarobne Odisejeve špilje.
Mljet je čudo!

Čekanje trajekta u Prapratnom

Uz čekanje trajekta se uglavnom vežu negativne asocijacije. Čekanje u Prapratnom nam je ostalo u totalno drugačijem sjećanju. Kupanje u savršeno čistom moru u samom pristaništu, skakanje i opuštanje. Prapratno ima i lijepu plažu. Bili smo na njoj, ali pristanište nas je oduševilo!

Otok Mljet
Savršeno čisto more u trajektnom pristaništu
Otok Mljet
Čekanje trajekta je ovdje totalni zen!
Otok Mljet
Šta ti je perspektiva…

Plovidba trajektom

Plovidba traje relativno kratko. Krajolik je zanimljiv. Kako se približavate Mljetu uzbuđenje raste. Osjećaj da dolazite na posebno mjesto prisutan je čitavo vrijeme. Ne znam zašto, ali opet se javljaju asocijacije na Jurski park (slično je bilo na dijelovima Dugog otoka). Vjerojatno ima nešto u toj izoliranosti i gustoj vegetaciji.

Otok Mljet
Otok Mljet
Otok Mljet
Približavamo se odredišnoj luci
Otok Mljet
More u luci “prozirnije nego vitar”. Manje nismo ni očekivali!

Spektakularni vidici

Navikli smo na navjerojatne vidike, jer živimo na nevjerojatnom mjestu i putovali smo na druga nevjerojatna mjesta. Pa ipak, Mljet ne ostavlja ravnodušnim! Oni nenavikli na to neka konzumiraju polako i oprezno 🙂

Otok Mljet
Otok Mljet
Otok Mljet

Babino polje

Postoje otoci koji imaju mjesta i gradove vrijedne obilaženja i divljenja. Mljet ne ubrajamo u takve otoke, tako da nismo imali nikakva očekivanja, niti nam je bio cilj upoznavanje otočke arhitekture.

Babino polje nam se učinilo kao najrustikalnije pa smo tu i rezervirali smještaj. Toplina ovog uspavanog mjesta s pogledom na pučinu je nevjerojatna. “Teraca” kuće u kojoj smo bili smješteni je arhetip terasa naših djedova i baka u selima Dalmacije i Hercegovine, a noćno nebo nad njom je raskoš od koje zastaje dah!

Otok Mljet

Sjedenje na zidiću lokalne crkve u smiraj dana i gledanje zalaska me uporno vraćalo u djetinjstvo na selu kod babe i dide. Onaj tko nije odrastao uz nešto takvo sigurno će imati drugačiji dojam ovog mjesta. Meni je Babino polje nešto što bih uvijek izabrao ispred svjetala bilo koje svjetske metropole, bez imalo dvojbe!

Otok Mljet
Odlazak dana na jednoj strani…
Otok Mljet
… i dolazak noći na drugoj

Skrivena mjesta

Otok Mljet

Mljet je jedno veliko skriveno mjesto, ali ako vas nervira i onih par turista koje ćete sresti na poznatijim lokacijama na otoku, imate na raspolaganju bezbroj skrivenih lokacija koje možete istraživati i na kojima se možete kupati, a da kilometrima uokolo nema žive duše!

Otok Mljet
Otok Mljet
Otok Mljet
Otok Mljet
Otok Mljet
Litice s jedne i pučina s druge strane!

Jezera

Mljet

Jezera smo spomenuli u članku o otoku Sv. Marija. Postoje Veliko i Malo jezero. Specifičnost su otoka Mljeta, iako i neki drugi hrvatski otoci imaju jezera. Najpoznatije je jezero Mir na Dugom otoku.

Mljet

Temperatura vode u jezerima je uvijek za nekoliko stupnjeva viša nego u moru, tako da su omiljena destinacija onih zimogroznih, posebno u rubnim dijelovima sezone.

Jezera su spojena kanalom kojim se voda u njima izmjenjuje jakom strujom pogonjenom plimom i osekom. Spuštanje strujom iz jednog jezera u drugo, urnebesna je zabava mnogih kupača!

Jezera su okružena gustom borovom šumom, a oko njih vode staze pogodne za pješačenje, trčanje i biciklizam.

Mljet

Ono što nam se nije svidjelo, je muljavost dna jezera. To je uobičajeno za jezera, rukavce u kojima voda stoji i rijeke koje nisu u kršu.

Mljet
Muljavost dna uobičajena za većinu jezera

Plaže

Mljet ih ima, ali to nisu njegovi glavni aduti. Ako bi birali između kupanja na plažama ili na stijenama, na Mljetu bi uvijek izabrali stijene! Ne zato što su plaže tako loše, nego zato što su stijene tako dobre!

Od plaža / uvala dojmila nas je Sutmiholjska. Ima ono nešto, posebno u suton…