Odisejeva špilja

Lokacija: Babino polje, MljetDuljina: 1,13 kmVisinska razlika: 93 mTežina: SrednjeOznaka težine: K1, T1, VR1

Odisejeva špilja na Mljetu jedno je od nevjerojatnih mjesta koja bi svatko trebao iskusiti. Uspavanost otoka, letargija Babinog polja, u kojem vrijeme kao da je davno stalo, te sveprisutni pogled na pučinu, čitavo vrijeme ostavljaju dojam kao da ste na kraju svijeta. Tjedan dana na Mljetu će vam sigurno napuniti baterije, a ovisno o lokacijama koje budete birali, vrlo vjerojatno ćete se početi osjećati poput Robinson Crusoa.

Odisejeva špilja
Kopneni ulaz, ne tuda! Prestrmo je!

Odisejeva špilja je otvorena i sa kopnene i sa morske strane. Zbog velike strmine, kopneni prilaz je ograđen žicom i nije za spuštanje. Morskim ulazom se u špilju može ući ili plivajući ili kajakom. Jako je bitno izabrati dan bez vjetra i velikih valova, jer u suprotnom se izlažete opasnosti da vas more razbije o litice.

Odisejeva špilja
Skok s litice ispred morskog ulaza gušt je koji se ne propušta!

Morski ulaz je nižeg stropa, duljine nekih 15-tak metara nakon čega se ulazi u “dvoranu” čiji stropovi sežu jako visoko, sa ogromnim otvorom prema kopnu. Kada se okrenete, za vrijeme sunčanog dana, u moru se vidi prekrasna iluminacija, slična onoj u Modroj špilji na Biševu. Efekt je izraženiji u Modroj špilji zbog njene zatvorenosti, ali i ovdje je čaroban i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Bezbroj puta smo ulazili i izlazili iz špilje i svi s kojima smo se susretali imali su razvučen smiješak na licu i onaj sjaj oduševljenja u očima 🙂

Litice se pod morem spuštaju vrlo oštro prema dnu, a čitava dubina je obasjana tom intenzivnom fluorescentnom svjetlošću, ispunjenom ribama koje plivaju svud oko vas. Svaki zaron u smjeru izlaza iskustvo je koje ćete pamtiti čitav život. Efekt iluminacije je najizraženiji oko podne, te par sati prije i poslije.

Nigdje oko špilje nema postepenog ulaza u more. Da biste ušli u more, morate skočiti sa neke od stijena. Najniža stijena je visoka tek nekih 1 m i tu je instaliran i konop kojim se moguće uspeti nazad na stijenu. Oni koji ne vole skakanje, konopom se mogu i spustiti u more. Možda nekome ovo može zvučati strašno, ali svakoj zdravoj osobi, prosječne forme, između 5 i 85 godina, ovo ne bi trebalo predstavljati osobit problem. Oni željni većih izazova imaju na izboru mnoge više stijene za skakanje, tako da se posjet špilji može pretvoriti u cjelodnevnu zabavu skakanja, plivanja u najbistrijem moru dubokog plavetnila i bezbrojnih ulazaka i izlazaka iz špilje. Maska za ronjenje je svakako preporučljiva za puni doživljaj.

Odisejeva špilja
More te pozove i svaki otpor je uzaludan!
Odisejeva špilja
Raj na zemlji! “Ki ovo more platit?”

Ono što doživljaj ove špilje čini još posebnijim je i sam okoliš. Vrlo je dramatičan. Litice se s visine od preko 90 m stepenasto spuštaju prema moru, a čitavo vrijeme pogled puca na pučinu. Također, bez obzira što oko špilje može biti i veći broj ljudi, špilja je relativno izolirana, na relativno izoliranom otoku, tako da niti u jednom trenutku nemate osjećaj da ste na nekom mjestu masovnog turizma, što sa Modrom špiljom, gdje ste doslovno na “pokretnoj traci”, nije slučaj.

Odisejeva špilja
Litice na prilazima špilji stepenasto se spuštaju. Velike horizontalne plohe idealne su za ležanje na suncu.

Kako doći do špilje?

Ako umjesto broda izaberete prilaz kopnom, auto treba ostaviti u Babinom polju na glavnoj cesti blizu supermarketa (42.734547216338356, 17.550860302431506).

Odisejeva špilja
Kroz polje prema liticama

Staza koja od tu dalje vodi do litica i mora, dobro je uređena. Prolazi kroz maslinike i polje niskog raslinja, te je relativno ravna sve dok se ne izbije na litice kojima se onda strmo spušta prema moru. Ni taj spust nije težak i dobio bi kvalifikaciju “lagano”, međutim, ako ciljajući podnevno sunce (radi onog svjetlosnog efekta u špilji) idete po zvizdanu, 20 minuta laganog hoda, koliko vam treba od parkinga, može izgledati poprilično teško, a povratak još i teži, tako da je naša ocjena staze “srednje teško” (uključivo s onim konopom).

Odisejeva špilja
Spust prema liticama
Odisejeva špilja
Ovuda će se trebati i vratiti, i to vjerojatno po vrućini 🙂

Preporuka je imati zatvorenu obuću, dosta vode i zaštitu od sunca, jer je oko špilje nema.

Na spustu prema špilji ima jedan improvizirani objekt koji je kroz godine evoluirao od “kištre pive” do kakvog-takvog ugostiteljskog objekta, tako da manji broj ljudi može pronaći nekakav hlad ispod cerade ili što li već sada koriste.

Odisejeva špilja
Par objekata na prilazu liticama. Kafić je odmah tu iza ugla.

Legenda o Odiseju

Ispred Odisejeve špilje nalazi se hrid Ogiran koja je za vrijeme visoke plime ili jakog juga potpuno prekrivena morem, te kao takva predstavlja opasnost za sve brodove. Prema legendi, to je na svojoj koži iskusio i Odisej doživjevši brodolom upravo na ovom mjestu. Spas je našao u obližnjoj špilji, ne sluteći da je to špilja nimfe Kalipso i da će ovdje ostati punih sedam godina u njenom “zatočeništvu”.

U Homerovoj Odiseji, od svih otoka na Mediteranu, jedini Mljet opisom odgovara drevnoj Ogigiji, međutim, falsifikatori povijesti su špilju, bez ikakvih dokaza, a sve zbog političkih interesa tog vremena, “smjestili” na Maltu.

U špilji odavno više nema ni nimfe, ni sredozemne medvjedice, tako da se bez bojazni zaputite u avanturu na “kraju svijeta”, jer Mljet je čaroban!

Odisejeva špilja
Odisejeva špilja
Samo hrid na pučini!
Odisejeva špilja
“Deep, deep blue”
Odisejeva špilja
Odisejeva špilja
Hipnotizirajuće plavetnilo
Odisejeva špilja