Saplunara, pješčana plaža Mljeta

Lokacija: Korita, MljetTežina: Vrlo lagano
Saplunara

Tijekom boravka na Mljetu, domaći su nam u više navrata sugerirali Saplunaru, pješčanu plažu na istočnoj strani otoka. Oni tamo obično ne idu, ali očito misle kako turisti vole pijesak.
Mrzimo pijesak, ali kako je riječ o možda najrazvikanijoj plaži na Mljetu i okolici, odlučili smo napisati kratki osvrt i time zaključiti serijal članaka o ovom nevjerojatnom otoku.

Postoje Velika i Mala Saplunara. Vrlo su blizu jedna druge i vrlo su slične. Mi smo bili na onoj Velikoj (prvoj).

Prilaz plaži ide kroz mjesto, a završava hladovinom borove šume, gdje se može naći dosta mjesta za parking. Nedaleko od plaže ima dosta ponude za jelo i piće. Dakle, riječ je o plaži koja u zaleđu ima i ponudu smještaja i dućane i gastronomsku ponudu, ali je opet dostatno izolirana od civilizacije, tako da se na njoj ne osjećate kao na nekakvoj gradskoj plaži.

Saplunara

Sama plaža je lijepa. Pješčana je, tako da more u prvom dijelu zna biti zamućeno, ali je čisto i ugodno za kupanje. Kao i većina pješčanih plaža, prvo morate proći dosadni plitki dio kako biste došli do dubine pogodne za plivanje. Dugačka je nekih 170 m i okrenuta ka jugozapadu. Prvo što na njoj uočite je niz suncobrana i ležaljki koji se iznajmljuju. U vrijeme kada smo mi bili, suncobrani su bili pokriveni suhom trstikom što je davalo nekakav tropski ugođaj. Mi smo više ljubitelji mediteranskog ugođaja.

Saplunara Mljet

Ako boravite na Mljetu dulje od nekoliko dana, ima smisla jedan dan provesti i na Saplunari, posebno ako ste s malom djecom. Igranje s pijeskom i brčkanje u plićaku djeci će vjerojatno biti zabavno. Ako bismo birali neku plažu na Mljetu, to bi svakako bila Sutmiholjska (42.741834150735535, 17.499189868394943). Međutim, ono što je na Mljetu uistinu pravi doživljaj je kupanje na stijenama, u prekrasnom modrom moru okruženi divljim okolišem bez igdje ikoga!

Saplunara
Saplunara
Saplunara
Saplunara