Zarečki krov

Lokacija: Zarečje, PazinDuljina: 150 mVisinska razlika: 15 mTežina: Lagano
Zarečki krov

Zarečki krov bi svakako trebao biti na popisu lokacija koje treba posjetiti kada se nađete u Istri. Riječ je o polukružnoj pećini preko koje se rijeka Pazinčica obrušava slapom visine desetak metara u jezero specifične zelene boje, odakle dalje nastavlja prema Pazinu. Jedan je od najprepoznatljivijih simbola Pazinskog kraja i svakako jedna od najzanimljivijih prirodnih atrakcija Istre i Hrvatske.

Spomenuta pećina svom svojom dužinom natkriva jezero poput nekakvog krova, a kako se lokacija nalazi pored pazinskog naselja Zarečja, otud je izveden i sam naziv.

Zarečki krov
Napola isušeno korito Pazinčice omogućava da se dođe vrlo blizu slapu, ali i da se pređe na drugu stranu rijeke!

Snaga slapa ovisi o vodostaju, a tijekom sušnih razdoblja zna i potpuno presušiti. Pored jezera, na lijevoj obali rijeke, vodi kratka zemljana staza koja se spušta do razine jezera. Kada je korito Pazinčice djelomično isušeno, moguće ga je, po stjenovitom dnu, preći do suprotne obale. Samo korito je vrlo atraktivno, sa specifičnim žljebovima i kružnim udubinama (“kotlima”) različitih veličina, karakterističnim za većinu rijeka u Istri. Istina, tih kružnih udubina ima puno više u Kotlima na rijeci Mirni, nizvodno na Pazinskom krovu ili na Grajanskom potoku iznad Benkovskog slapa.

Zarečki krov je svakako jedna od najzanimljivijih prirodnih atrakcija Istre i Hrvatske.

Do Zarečkog krova se može doći vrlo blizu autom, uskim makadamskim putem na koji se oštro skreće s glavne ceste, sjeveroistočnog prilaza Pazinu, koji nakon 240 m završava omanjim parkingom. Skretanje s glavne ceste može biti izazovno, pa treba jako usporiti da bi se oštro skrenulo preko jarka na uski prašnjavi put.

Nekih 2 km zračne linije nizvodno, nalazi se vrlo slična prirodna atrakcija – Pazinski krov. Jednako lijepa, ali opet posebna na svoj način.

Zarečki krov
Zarečki krov
Zarečki krov
Zarečki krov
Zarečki krov
Zarečki krov
Zarečki krov