Veli Rat na Dugom otoku

Lokacija: Dugi otokTežina: Vrlo lagano
Veli rat na Dugom otoku

Serijal članaka o Dugom otoku ne bi bio potpun kada ne bismo spomenuli i Veli Rat. Najsjevernije je to mjesto na Dugom otoku, a glavna atrakcija je svakako svjetionik Punta Bjanka koji je sa svojih 42 m visine, svjetionik s najvišom lanternom na Jadranu.

Veli rat na Dugom otoku
Najviša lanterna na Jadranu!

Svjetionik je, kao i mnogi ostali na Jadranu, bio dostupan za turistički najam (apartman u svjetioniku), ali kako to kod nas biva, državna birokracija, kojoj su puna usta održivog turizma, zabranila je Plovputu (državnoj firmi pod čijom su ingerencijom svi svjetionici) iznajmljivanje istih. Navodno će to biti predmetom nekih budućih zakonskih regulativa. Nadamo se da će se svjetionici i dalje moći iznajmljivati!

Veli rat na Dugom otoku

Dugi otok je divlji. Izloženost ekstremnim vremenskim uvjetima očita je na svakom koraku, pa tako i na ovoj punti. Obala je ovdje gruba, prepuna sika izbrušenih vjetrovima i valovima koji dolaze sa otvorenog mora. Ali, i pored toga, s obje strane svjetionika nalazi se par malih šljunčanih plaža koje omogućavaju uživanje u kristalno čistom moru.

Veli rat na Dugom otoku
Veli rat na Dugom otoku

Iza svjetionika smjestila se kapelica sv. Nikole. Sa zgradom svjetionika čini vrlo skladnu cjelinu.

Veli rat na Dugom otoku
Veli rat na Dugom otoku
Tamo negdje, 2 km na sjeveru, olupina je potopljenog broda Saint Michele

Ispred svjetionika, sa samog vrha punte može se povući imaginarna, 2 km duga crta na sjever do olupine potopljenog broda Saint Michele (44.16880590687393, 14.818261497568901). Zanimljivo je da se olupina broda nalazi u plićini, udaljena tek 900 m od najbliže obale Dugog otoka, te je omiljena ljetna atrakcija za brojne turiste koji je posjećuju brodicama i kajacima. Ronjenje oko olupine, uz dostatnu dozu opreza, urnebesna je zabava i za djecu i za odrasle.

Auto se može ostaviti u hladovini borova vrlo blizu svjetionika, a u okolici se, u sklopu lokalnog kampa, mogu pronaći i drugi turistički sadržaji poput dućana i restorana.

Ako ste se okupali na Sakarunu, šteta bi bila napustiti Dugi otok, a ne zaputiti se 5 km na sjeverozapad do punte Velog Rata. Zalasci sunca su ovdje sigurno fantastični!

Veli rat na Dugom otoku
Veli rat na Dugom otoku
Ljuljačke, Instagram kliše, ali i uvijek draga zabava za djecu i odrasle!
Veli rat na Dugom otoku
Veli rat na Dugom otoku