Pazinski krov

Lokacija: PazinDuljina: 1,5 kmVisinska razlika: 37 mTežina: LaganoOznaka težine: K1, T1, VR1
Pazinski krov

Za Pazinski krov bi se moglo reći da je brat blizanac Zarečkog krova koji se nalazi 2 km zračne linije uzvodno i o kojem smo već pisali.

Znači, riječ je o polukružnoj pećini, nešto plićoj, ali i nešto višoj nego kod Zarečkog krova, preko koje se rijeka Pazinčica obrušava slapom u jezero specifične zelene boje. Pored velike sličnosti, postoji niz detalja po kojima se lokacije razlikuju, te bi bilo nepravedno izdvojiti jednu od njih. Iako smo ih posjetili jednu za drugom, niti u jednom trenutku nam nije bilo dosadno s obzirom na njihove sličnosti. Dapače!

Pazinski krov

U vrijeme našeg obilaska, Pazinski krov je imao dva slapa. Kada je vodostaj viši, može ih biti i više, ali u sušnim razdobljima može ostati samo jedan ili da čak i on presuši.

Pazinski krov
Dva slapa, nekada četiri, a nekada niti jedan
Pazinski krov

Ono što nas je posebno oduševilo, uzvodno od slapova, jeste još zanimljivije korito od Zarečkog. Riječ je o specifičnim žljebovima i kružnim udubinama (“kotlima”) različitih veličina, karakterističnim za mnoge rijeke u Istri. Između njih rijeka teče malim brzacima i slapićima preko kojih treba preskakati za doći do druge strane rijeke. Normalno, sigurno postoje doba godine kada ovo nije moguće izvesti zbog povišenog vodostaja.

Pazinski krov
Pazinski krov
Pazinski krov

Pored rijeke postoji šetnica, te je čitav lokalitet veći od onog Zarečkog. Osim toga, kod samog slapa na lijevoj obali nlazi se atraktivna polušpilja koja je omiljena među bolderašima.

Sama lokacija slapa je ovdje: 45.24360539919362, 13.935119175984882. Auto smo parkirali pored groblja (ne plaća se) i spustili se improviziranom stazom. Povratak nam je bio dijelom pješačke staze 713 (Rimski put) koja izlazi na Pazinski kaštel ovdje: 45.24015400911591, 13.931695377909884. Od slapa do izlaza na Kaštel ima nekih 570 m, a za čitav krug nam je trebalo oko 1,5 km i 1,5 h uz sva stajanja, slikanja i marendanje.

Poput Zarečkov krova i Pazinske jame, Pazinski krov je jedan od najprepoznatljivijih simbola Pazinskog kraja i svakako jedna od najzanimljivijih prirodnih atrakcija Istre i Hrvatske.

Pazinski krov
Pazinski krov
Pazinski krov
Pazinski krov
Pazinski krov
Brzaci uzvodno od slapa
Pazinski krov
Pazinski krov
Pazinski krov
Pazinski krov
Polušpilja, okupljalište penjača bolderaša