Kanjon Kamačnik

Lokacija: Vrbovsko, Gorski kotarDuljina: 2,97 kmVisinska razlika: 172 mTežina: LaganoOznaka težine: K1, T1, VR1

Od kanjona Kamačnik nismo imali nikakva velika očekivanja. Bio nam je prva postaja u trodnevnoj ekspediciji kroz Gorski kotar. Vidjeli smo fotografije i prikupili osnovne informacije. Pisalo je da je riječ o potoku, ne tako dugačkom, te da nije turistički razvikan (valjda s razlogom). Bio nam je više za popuniti rupu u rasporedu, nego nešto zbog čega bi bili spremni proći pola Hrvatske za obići ga. Kako smo se gadno prevarili!

Bili smo totalno nespremni na ono što nas je tamo dočekalo. Kamačnik je do današnjeg dana ostao jedna od top 5 najboljih lokacija na kojima smo ikada bili!

Mali kanjon koji nas je ostavio bez daha

Kamačnik
Jedan od mostova preko potoka Kamačnika

Sa izmjerenih 118 m dubine, Kamačnik se ubraja među pet najdubljih izvora u Hrvatskoj, ali kao i svi ostali, još uvijek ima neistraženih sifona, tako da je krajnja dubina nepoznanica i predmetom daljnih istraživanja.

Staza počinje kod ušća potoka u rijeku Dobru, kraj ruševina stare pilane. Tu postoji uređeni parking, te ugostiteljski objekt koji za vrijeme našeg obilaska nije radio. Ulaz se naplaćuje, ali za vrijeme našeg posjeta nije bilo nikoga ni na ulazu. U stvari, nije bilo nikoga u čitavom kanjonu! Bili smo potpuno sami (!?)!

Početak staze

Staza je dobro uređena i ne postoji mogućnost da zalutate. Putem nailazimo na “glazbene instalacije” – Panov gong, puhova zvona, rog, ksilofon… Oko sat i pol laganog hoda je dovoljno za doći do izvora. Putem se prođe ispod autoceste Zagreb – Rijeka, što na neki način izgleda atraktivno, posebno djeci, iako smo ovdje došli za pobjeći od civilizacije.

Netaknuta priroda Kamačnika
Netaknuta priroda

Kao što smo pisali u članku za izvor Kupe, doživljaj neke lokacije ovisi o više stvari – dobu godine, vegetaciji, broju turista, vremenskim uvjetima… Kamačnik smo posjetili u svibnju, tako da je vegetacija bila bujna, turista nije bilo, a mistična izmaglica iznad vode nas je pratila čitavim tokom. Brzaci, mostovi, priroda uokolo… Doživljaj je bio nezaboravan!

U svakom slučaju, Kamačnik nas je totalno oborio s nogu i postavio je ljestvicu ostalim destinacijama vrlo, vrlo visoko.

Kamačnik
Kamačnik
Kamačnik
Kamačnik
Kamačnik
Kamačnik