Izvor Kupe – carstvo vila i čarobnjaka

Lokacija: Razloge, Gorski kotarDuljina: 2,56 kmVisinska razlika: 84 mTežina: LaganoOznaka težine: K1, T1, VR1

Posjet izvoru Kupe, jednome od bisera Gorskog kotara, bio je poput sna, totalno nestvarno, spiritualističko iskustvo. I nisam bio jedini koji je to osjetio. Svi članovi ekipe su imali iste komentare. Kao da smo zašli u vilinske šume, pune čarolije i mistike.

Nestvarno iskustvo ovog izleta ostat će nam u trajnom sjećanju kao jedno od najboljih u životu!

Izvor Kupe
Vilinski svijet

Vjerojatno je na naše iskustvo utjecala činjenica što na čitavom području nije bilo nikoga, a iznad rijeke se čitavo vrijeme provlačila mistična izmaglica. Izmaglica nad izvorom je brisala granice između vode i kopna pa se činilo da voda lebdi.

Izvor Kupe
Specijalni efekti koje nam je sama priroda priredila…

Kamenje rijeke, oborena stabla, šuma, čudni oblici, sve to je bilo nekako divlje i nekultivirano, kao da smo stotinama kilometara od civilizacije, a opet, staza kojom smo išli bila je dobro označena i održavana. Taj osjećaj potpune divljine rijetko osjetim. Turistička odredišta, posebno u Europi, uvijek ostavljaju dojam blizine civilizacije i sigurnosti. Jedino gdje sam osjetio taj osjećaj istinske divljine, bilo je na par lokacija na Islandu, daleko od prometnica i turističke vreve. Ali ni Island, iako nevjerojatan, spektakularan i dramatičan, nije imao tu čaroliju koju smo ovdje pronašli. Jedino slično izvoru Kupe je nevjerojatni Kamačnik.

Kod destinacija ovoga tipa, veliku ulogu svakako igra i godišnje doba. Svibanj je vegetaciju učinio bujnom i zelenom, što je svakako pridonosilo ugođaju. Iako jedno od najboljih putovanja, nekako ga odgađam ponoviti da se ne bih možda razočarao ako se čarolija koju smo doživjeli ne ponovi.

Rijeka Kupa

Izvor Kupe je inače jedan od najdubljih izvora u Hrvatskoj. Prekrasna tirkizna boja skriva do sada izmjerenu dubinu od 154 metra. Buduće istraživače sigurno očekuju nova uzbudljiva otkrića.

Izvor je dio Nacionalnog parka Risnjak i do njega se može doći iz više smjerova. Jedna od staza ide iz Razloga, par njih se spušta s ceste Razloge – Hrvatsko, a do izvora se može i iz smjera Hriba. Mi smo odabrali ovaj potonji i autom se spustili do OPG-a u Kuparima. Cesta je jedna od najgorih kojom smo vozili i nije za svakoga, posebno ako imate niži auto i zadnji pogon. Cesta je uska i dosta oštećena. Blato s lišćem sigurno ne doprinosi trakciji, a bujicama izrovane rupe i kanali prijete nasukavanjem. Ostaci starog asfalta na pojedinim mjestima više smetaju nego koriste, jer se uzdižu visoko nad blatnjavim rupama, tako da im pri usponu treba prići lagano, pri tome riskirajući da vam pogonski kotači ostanu zarobljeni u blatu. U svakom slučaju zanimljivo iskustvo. Za one koji nisu ljubitelji takvih iskustava, preporuka je ostaviti auto kod mosta gdje se Čabranka ulijeva u Kupu (45.52517210140566, 14.699374732039415). Od tu ima nekih 40-ak minuta hoda do Kupara odakle se nastavlja prema izvoru. Povratak do mosta kod ušća Čabranke možete izvesti i drugom stranom obale, tako da stazu možete učiniti kružnom. Staza je nezahtijevna i osim šumom prolazi i livadama i mostovima. Idealna je za poludnevni izlet, ali uz dobru ekipu i obilje hrane, ne vidim razloga za ne provesti i čitav dan.

Rijeka Kupa
Rijeka Kupa
Rijeka Kupa
Most na Kupi prema izvoru
Rijeka Kupa
Rijeka Kupa
Nestvarna rijeka Kupa
Izvor Kupe
Rijeka Kupa
Izvor Kupe
Rijeka Kupa