Crkva sv. Spasa

Lokacija: Cetina, CivljaneTežina: Vrlo lagano
Crkva sv. Spasa

Crkva sv. Spasa nalazi se u blizini izvora Cetine Veliko vrilo / Glavaš. Razdvaja ih tek nekih 450 m zračne linije. Jedna je od najznačajnijih predromaničkih građevina u Hrvatskoj i jedina je crkva iz tog vremena u Dalmatinskoj zagori koja je sačuvana u izvornom obliku. Izgrađena je za vrijeme hrvatskog kneza Branimira u 9. stoljeću, od strane župana Gostiha i majke mu Nemire. Zvonik crkve također zauzima istaknuto mjesto, jer je riječ o najstarijem sačuvanom zvoniku srednjovijekovnog graditeljstva Hrvatske.

Crkva sv. Spasa

Oko crkve se nalazi groblje koje je bogato arheološkim nalazima iz doba romanike. Većina nalaza se čuva u Muzeju arheoloških spomenika u Splitu, a građevina je upisana u Registar kulturnih dobara Hrvatske.

Crkva i groblje se nalaze na osami. Za vrijeme zimskih dana, ovdje se često čuje samo zavijanje bure. U daljini iza crkve vidi se Dinara, dobar dio godine odjevena u sniježni ogrtač, a oko nje je polje, čini se beskrajno, s Cetinom u pozadini. Mjesto je to posebne energije koje tjera čovjeka da se zamisli nad prolaznošću života, bogatstvom naslijeđa koje baštinimo i graditeljskim umijećem naših predaka od prije više od tisuću godina. Mjesto je to na kojem se isprepliću osjećaji poštovanja prema našim precima i propitkivanja da li smo na visini zadatka kada se osvrnemo unutar modernih tekovina našeg bivstvovanja.

Za vrijeme ljeta, cestom pored crkve često prolaze auta stranih registracija koja su otkrila izvor Cetine. Na crkvu se obično ni ne osvrću što je pokazatelj stihijskog razvoja našeg turizma, ali vjerojatno i površnosti današnjeg prosječnog čovjeka. Možda i bolje da je tako. Tko želi trenutak mira i dašak duhovnosti prohujalih vremena, osjetit će se pozvanim kada bude u prolazu.

Crkva sv. Spasa svakom dobronamjernom posjetitelju nudi trenutke mira i dašak duhovnosti prohujalih vremena

Crkva sv. Spasa
Crkva sv. Spasa
Crkva sv. Spasa
Crkva sv. Spasa
Crkva sv. Spasa
Crkva sv. Spasa
Crkva sv. Spasa
Crkva sv. Spasa
Crkva sv. Spasa
Crkva sv. Spasa