Burnum

Lokacija: Ivoševci, KistanjeDuljina: 300 mTežina: Vrlo laganoOznaka težine: K1, T1, VR1

Ako kojim slučajem vozite iz smjera Oklaja i prijeđete Krku, još iz daleka ćete spaziti snježno bijele kamene lukove na vrhu kanjona. To su ostaci Burnuma, rimskog vojnog logora s početka naše ere u kojem su bile stacionirane rimske legije. Kada je logor izgubio vojni značaj, a rimske legije ga napustile, tu se formiralo naselje s vrlo uređenom infrastrukturom, koja je uključivala i popločane ceste i akvadukt.

Burnum
Lukovi principija

Lukovi su ostaci zgrade zapovjedništva vojnog logora, principum (principij) i nalaze se 37 m od državne ceste D59. Usporite čim se približite lokaciji, jer ne postoji ugibalište, te ćete s autom morati ući kroz relativno uzak prolaz u suhozidu i parkirati na livadu u blizini lukova.

Burnum
Burnum

Amfiteatar

Lokacija parkinga: 44.0170204181775, 16.015249379140855

Nešto dalje, cca 800 m u smjeru Zadra, s druge strane ceste, nalazi se drugi dio arheološkog lokaliteta Burnuma – amfiteatar. Uz cestu postoji veliko ugibalište s parkingom, odakle vodi zemljana staza duga nekih 300 m. Meni osobno amfiteatar “nije legao”, jer mi se čini da je rekonstrukcijom izgubio na autohtonosti. Za razliku od lukova, čije kamenje, iako očišćeno, izgleda staro 2000 godina, amfiteatar mi izgleda preuredno i netom izgrađen, tako da izvornost morate tražiti u detaljima.

Burnum

Obje atrakcije su dijelom Nacionalnog parka Krka, tako da za vrijeme radnog vremena možete očekivati naplatu ulaznice. Kada smo mi bili u posjeti, nigdje nije bilo nikoga, te smo prošli bez plaćanja.

U svakom slučaju, ako vas put nanese ovim krajem, svratite pogledati Burnum, a u njegovoj neposrednoj blizini su i Manojlovački slapovi koje svakako treba vidjeti!

Burnum
Burnum
Burnum