Zeleni vir

Lokacija: SkradDuljina: 0,58 kmVisinska razlika: 99 mTežina: LaganoOznaka težine: K1, T1, VR1

Gorski kotar je prepun prekrasnih krajolika koji skrivaju nevjerojatne prirodne fenomene. Jedan od njih je svakako i Zeleni vir pored mjesta Skrad čije područje je 1962. godine, zbog iznimne ljepote i geološke vrijednosti, proglašeno posebnim geomorfološkim rezervatom. Zauzima površinu od 200 ha, a osim Zelenog vira, tu se nalazi i Vražiji prolaz, navodno jedan od najljepših kanjona u Hrvatskoj, koji je na žalost tijekom našeg posjeta bio zatvoren, tako da nam je i dalje na listi želja.

70 metara visok slap ispred ulaza u špilju u kojoj se nalazi izvor tvori vrlo impresivan i rijetko viđen prizor i izvan granica Hrvatske!

Zeleni vir je izvor dubine 50 m (dno još nije dosegnuto) koji formira jezerce smaragdno zelene boje, skriveno unutar špilje čiji veliki otvor i visoki svodovi podsjećaju na umanjenu verziju otvora Hang Son Doong špilje u Vijetnamu. Jezero kasnije formira potok Curak u koji se ulijeva i slap visine 70 m (!?!) koji pada s litice neposredno ispred ulaza u špilju. Slap i grotlo špilje u pozadini čine impresivan i rijetko viđen prizor, ne samo kod nas!

Zeleni vir

Mislim da slap nema nikakvo službeno ime, niti sam za njega znao prije nego sam otkrio Zeleni vir, što svakako nije na ponos našim turističkim zajednicama, budući je ovo, ako ne najviši, onda jedan od najviših slapova u Hrvatskoj. Za usporedbu, Veliki slap na Plitvicama visok je 62 m do prvog jezerca u podnožju.

Zeleni vir

Cijena ulaza u park je simbolična, a autom se može doći do samog pješačkog ulaza. Moram napomenuti da je cesta koja se spušta do ulaza bila u vrlo lošem stanju, ali tko želi može u mjestu unajmiti i električnu biciklu, a ukoliko vam visinska razlika od 600 m ne predstavlja neki problem možete se spustiti i pješke.

Priroda u parku je prekrasna i pravo uživanje je istraživati po kanjonu uz šum vode sa svih strana.

Zeleni vir
Prilaz Zelenom viru vodi kroz živopisan krajolik prepun zelenila i vode.
Zeleni vir
Zeleni vir
Zeleni vir
Zeleni vir
Zeleni vir
Zeleni vir
Zeleni vir
Zeleni vir
Zeleni vir
Zeleni vir