Vrh Učke, Vojak

Lokacija: UčkaTežina: Vrlo laganoOznaka težine: K1, T1, VR1
Vrh Učke Vojak

Putujući Istrom naići ćete na mnoge prekrasne vidikovace, ali samo je jedan od njih najviši i najspektakularniji – vrh Učke, Vojak (1.396 m).

Učka je planina koja tvori prirodnu granicu između Istre i Kvarnera i jedan je od ključnih kreatora klime na ovom području. Veći dio Učke proglašen je parkom prirode, a prekrasne guste šume su njeno glavno obilježje. Brži put za Istru ide tunelom ispod Učke, a ljepši Učkom, zato uvijek kada imamo dovoljno vremena, biramo ovaj drugi.

Ovaj put nam je cilj bio spomenuti vrh Vojak. Bili smo na mnogim vrhovima Hrvatske, ali Vojak je totalno drugačiji od svih. Formiran je kao hrbat (greben), a kombinacija kamena i trave pomalo podsjeća na Irsku i njoj sličan tip “sjevernjačke” ljepote. Na njemu je 1911. sagrađen kameni toranj / vidikovac, visine pet metara. Specifičnog je izgleda, te se savršeno uklapa u krajolik.

Vrh Učke Vojak, totalno je drugačiji od svih vrhova na kojima smo do sada bili!

Obod tornja je posebno zanimljiv, jer su na njemu ugravirana imena i udaljenosti do mnogih vrhova vidljivih sa ovoga mjesta. Pogled za čistog vremena seže sve do Dolomita.

Vrh Učke Vojak
Vrh Učke Vojak
Na obodu tornja u kamenu ugravirani vrhovi vidljivi s ove točke

Do vrha Učke vode planinarske staze, ali i asfaltna cesta. Iako na početku ceste postoji znak restrikcije prometa, ljudi (domaći i stranci), bez ikakve grižnje savjesti autima voze do vrha, tako da smo i mi krenuli za njima. Autom se do parkinga na vrhu stiže za desetak minuta. Iznad parkinga je zgrada repetitora, a od tu pa do spomenutog kamenog tornja, po samom vrhu, vodi uglavnom ravna staza. Dužina staze je niti 200 m, tako da ako vam je cilj bio sagoriti kalorije iz Dopolavora, ipak odaberite uspon nekom od planinarskih staza.

Nakon tornja svakako krenite stazom još malo dalje na jug, jer taj dio je stvarno poseban i mora ga se doživjeti!

Vrh Učke Vojak
Početak kratke staze koja od parkinga i repetitora vodi ka tornju / vidikovcu
Vrh Učke Vojak
Toranj je prepoznatljiv simbol Učke, Kvarnera i Istre
Vrh Učke Vojak
Vjerojatno za paraglajdere?
Vrh Učke Vojak
Vrh Učke Vojak
Vrh Učke Vojak
Pogled na Rijeku
Vrh Učke Vojak
Repetitor / odašiljač
Vrh Učke Vojak
Šetnja grebenom od tornja prema jugu
Vrh Učke Vojak
Vrh Učke Vojak
Vrh Učke Vojak
Vrh Učke Vojak