Vošac – jedan od najljepših vidikovaca Biokova

Lokacija: BiokovoDuljina: 0,74 kmVisinska razlika: 105 mTežina: SrednjeOznaka težine: K1, T1, VR1

Biokovo je naša ultimativna planina, surova i vrlo dramatična. Nadvija se nad možda najljepšom rivijerom na svijetu – onom Makarskom i tako čini nevjerojatan spoj planinskog i morskog. I baš ta njegova izloženost pogledima s plaže često je stvarala iluziju jednostavnosti uspona. Biokovo je uvijek mamilo one željne avanture, a mnogi neoprezni, koji su ga podcijenili, nikada se sa njega nisu vratili.

Biokovo, Vošac
U daljini Split i Trogir iza njega

Biokovo ima puno nevjerojatnih kutaka, ali ako bih za nekoga tko je u prolazu i nema baš puno vremena, morao izabrati jedno mjesto koje će dočarati veličanstvenost ove planine, vjerojatno bi to bio Vošac (1422 m).

Biokovo, Vošac

Vošac je jedan od najistaknutijih vrhova s kojeg se pružaju spektakularni pogledi na čitavu obalu od Trogira do Pelješca, a od otoka vidite sve, od Mljeta do Drvenika. Što je najzanimljivije, lako je dostupan. Udaljen je nekih 17 km od ulaza u Park prirode Biokovo i do njegovog podnožja vodi sasvim solidna cesta. Cesta je najvećim dijelom uska, te je potrebna opreznija vožnja. Svako malo postoje proširenja na kojima se mogu mimoići vozila iz suprotnog smjera. Stranci često cestu opisuju kao zastrašujuću. Mi njome vozimo čitav život, tako da smo naviknuti i na nju i mnoge druge uske ceste po našim mjestima i brdima, a kako smo iskusili i puno lošije, nama je ova sasvim OK.

Svakako bih savjetovao ne kretati gore za vrijeme turističke sezone kada se u kolonama čeka za tzv. SkyWalk, atrakciju koja se nalazi na putu do Vošca, a o kojoj će više riječi biti u drugom članku. Također treba izbjegavati uspon ukoliko puše jaka bura ili je još uvijek sve okovano ledom i zameteno snijegom. Jednom smo gore zapeli i u oblaku od kojeg se nije vidio prednji kraj auta, tako da ni to nije preporučljivo na ovako uskoj planinskoj cesti.

Vošac je jedan od najistaknutijih vrhova Biokova s kojeg se pružaju spektakularni pogledi na čitavu obalu od Trogira do Pelješca.

Na 17. kilometru je jasno označeno skretanje za Vošac lijevo. Nakon nekih 850 m vožnje stiže se do parkinga ispred nekadašnjeg doma pod Vošcem. Planinarski dom je prodan i sada se tu gradi privatni hotel.

Sam uspon je kratak i nije naporan. Stazu možete učini kružnom ako krenete prema kamenim kućama i iza druge skrenete lijevo. Na povratku se može ići ravno prema već spomenutom bivšem planinarskom domu. To je i službena staza koju smo i ucrtali na gornjoj karti.

Biokovo, Vošac
Krajolik prema istoku tako karakterističan za Biokovo gledano od gore

Na samom Vošcu, na visini od 1422 m, nalazi se Planinarski dom Toni Roso. Plato oko njega je dosta širok, a improvizirana klupa iza ograde, odmah nad ponorom, idealna je za nesmetan pogled koji ćete pamtiti još dugo.

S Vošca se čini da je Sveti Jure nadohvat ruke, a o njemu u jednom od idućih članaka.

Biokovo, Vošac
Biokovo, Vošac
Iza druge kamene kuće skrenite lijevo. Uspon je nešto duži, ali blaži.
Biokovo, Vošac
Nema još dugo do vrha! Volimo ovakve table, čak i kada lažu.
Biokovo, Vošac
Biokovo, Vošac
Vrh je tu – Planinarski dom Toni Roso
Biokovo, Vošac
Bivši dom pod Vošcem, uskoro novi hotel, vidljiv na dnu uspona pored parkinga.
Biokovo, Vošac
Biokovo, Vošac
Biokovo, Vošac
Biokovo, Vošac
Makarska na dlanu
Biokovo, Vošac
Biokovo, Vošac
Biokovo, Vošac
Sveti Jure
Biokovo, Vošac
Tko na čvrstoj stini svoju povist piše…