Vidova gora – najviši vrh Jadrana

Lokacija: Bol, BračTežina: Lagano
Vidova gora

Brač nam je jedan od omiljenih otoka. Ima sve, od najljepših plaža, bogatog kulturnog nasljeđa, dobrih konoba i restorana, maslinika i vinograda, špilja, kamenih mjesta razbacanih po unutrašnjosti, kamenih mjesta sa sigurnim lukama razbacanih uz more… Na Braču se nalazi i najviši otočki vrh JadranaVidova gora (778 m).

Pokrštavanjem Hrvata vrh Brača je posvećen svetom Vidu, ostaci čije crkve su i danas vidljivi na ovom lokalitetu. Međutim, ime vrha je još i starije, a potječe od staroslavenskog četveroglavog boga Svetovida (Svevida), koji vidi na sve četiri strane istovremeno.

Iako se s vrha vidi na sve strane, najljepši pogled se ipak pruža prema istoku i jugu. Najviše se ističu otok Hvar, mjesto Bol i poznata plaža Zlatni rat.

Vidova gora

Iako je uspon do vrha sa sjeverne strane vrlo blag, ne vidim razloga zašto do vrha ne biste došli autom. Cesta je izvrsna, a parking na vrhu prostran. Inače sam pristalica pragmatizma. Postoje tolike zanimljive lokacije do kojih se ne može doći nikako nego pješke, tako da pješačenje do lokacija do kojih se može doći autom smatram gubitkom vremena. Ali, ako je nekome gušt, iskustvo je sigurno lijepo, a nagrada na vrhu je vrijedna truda!

Pri posjetu Braču, obilazak Vidove gore bi trebao biti pri vrhu popisa svakog istinskog ljubitelja prirodnih atrakcija, a pogled s vrha nije jedini adut ove lokacije!

Vidova gora