Via Artistica – Park skulptura, cesta umjetnika

Lokacija: Mimice, Lokva RogoznicaTežina: Vrlo lagano

Kao rezultat angažmana i darivanja brojnih umjetnika, sudionika likovne kolonije, 2019. godine otvoren je ovaj jedinstveni stalni postav na otvorenom – Via Artistica. Svojevrsna je to metafora izvedena od Via Adriatice, poznate planinarske (trail) staze koja vodi duž čitave jadranske obale.

Via Artistica

I kao što Via Adriaticom prolazimo prekrasnim krajolicima uz najljepše more na svijetu, tako Via Artisticom prolazimo kroz postav skulptura postavljen na staroj cesti Lokva – Mimice, odakle se pružaju prekrasni pogledi na more, obalu i otoke.

Via Artistica

Trodimenzionalna forma skulptura interpolira s vizurom krajolika na zanimljiv i uvijek drugačiji način. Kao što je predsjednica likovne kolonije, gđa. Mladenka Mimica napisala:

Svi oblaci čine mi se danas kao valovi,
otisnut ću se danas na pučinu
da upitam ribare:
“Recite mi gdje se more nalazi?”

skulpture su uvijek uvučene u nekakvu dinamiku krajolika, podložne hiru vremenskih (ne)prilika. U toj i takvoj konstelaciji elemenata scene, posjetitelj uvijek može iščitati neku drugačiju priču, a samim tim pronaći i neku novu inspiraciju. Skulpture svojom formom i bjelinom aktivno sudjeluju u igrokazu oblaka razbacanih oko njih.

S jedne strane obrisi Omiške Dinare i Biokova koje se gubi u plavetnilu mora, a s druge more koje se stapa s nebom, ovaj postav čine zanimljivim i inspirativnim svim uzrastima.

Via Artistica
Via Artistica
Via Artistica
Via Artistica
Via Artistica
Via Artistica
Via Artistica
Via Artistica
Via Artistica
Via Artistica
Via Artistica