Vela draga

Lokacija: UčkaDuljina: 2,19 kmVisinska razlika: 137 mTežina: SrednjeOznaka težine: K1, T2, VR1

Jedan od najljepših geomorfoloških fenomena Hrvatske, spomenik prirode Vela draga (ili Vranjska draga) kanjonska je udolina podno Učke. Dijelom je Parka prirode Učka, a počinje u blizini tunela Učka sa zapadne strane. Krase je spektakularni kameni tornjevi visine i do 90 m, koji su meta brojnih penjača. Nekako nije previše poznata u široj javnosti, tako kada smo prvi put vidjeli fotografije kanjona prije nekoliko godina, nismo mogli vjerovati da tako nešto postoji u Hrvatskoj, a da mi za to nismo niti čuli!

Vela draga

Povrh svega toga, ponekad nakon velikih kiša, bujice s vrha Učke formiraju jedan od najviših vodopada u Hrvatskoj, koji se sa istočne litice stropoštava u kanjon. Vodopad je toliko rijedak da niti nema ime.

Vela draga, Učka
Dno usjeka na vrhu litice u obliku slova “V”, mjesto je na kojem se ponekad javlja spektakularni vodopad!

Od ostalih atrakcija, valja spomenuti željeznički tunel i prugu na dnu kanjona koja je zatvorena za promet od 2009. godine.

Vela draga
Tijekom gradnje pruge uništeni su neki od kamenih tornjeva

Pored svega ovog nabrojanog, nije čudo kako je i ovo bila jedna od lokacija za snimanje poznatog filma Winnetou.

Parking za posjet Veloj dragi se nalazi uz glavnu cestu u blizini naplatnih kućica. Od tu vodi lagana staza do vidikovca udaljenog nekih 700 m, s kojeg se pruža prekrasan pogled na kanjon, kamene stupove i prugu. To je uglavnom to što se tiče turističkog obilaska.

Vela draga

Ukoliko se želite spustiti u kanjon, istražiti skrivene prolaze među stijenama i doći blizu kamenih stupova, avantura tu tek počinje i za nju će vam trebati planinarska obuća.

Vela draga

Na početku staze koja se spušta stoji da dalje nastavljate na vlastitu odgovornost. Staza nije strašna kao što bi se iz natpisa dalo naslutiti, ali oprez je svakako potreban. Ima par malo strmijih spustova gdje se treba pridržati rukama za stijene ili grane, jedan dio vodi kroz sipar, ali nema ništa što bi bilo izrazito pogibeljno ili nemoguće da prosječno utrenirana osoba s malo planinarskog iskustva prođe.

Na putu prema Istri ili obrnuto, Vela draga bi trebala biti obavezna postaja svakom ljubitelju atraktivnih prirodnih fenomena. Već sam vidikovac je vrijedan truda, a spust i šetnja kanjonom nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Vela draga
Vela draga
Vela draga
Vela draga
Vela draga
Vela draga
Vela draga
Vela draga
Par malo strmijih dijelova vas ne bi trebalo obeshrabriti u obilasku kanjona
Vela draga
Kameni procjepi su uvijek veselje i za djecu i za odrasle!
Vela draga
Kameni stupovi Vele drage
Vela draga, Učka
Vela draga, Učka