Tvrđava Ključica

Lokacija: Ključ, ČikolaDuljina: 0,86 kmVisinska razlika: 129 mTežina: LaganoOznaka težine: K1, T1, VR1

Tvrđava Ključica najveća je i najočuvanija utvrda na Drniškom području. Nalazi se na liticama desne strane kanjona Čikole koji je sam po sebi izniman i njemu smo posvetili čak tri članka kako bismo obuhvatili sve njegove ljepote.

Tvrđava Ključica

Ključica datira iz 14. stoljeća, a izgradila ju je plemićka obitelj Nelipić kako bi osigurala kontrolu nad mostom preko Čikole za čiji prijelaz je naplaćivala naknadu. Glavni suparnik im je bila plemenitaška obitelj Šubića, tako da je utvrda bila predmetom prijepora kroz stoljeća. Mlećani su nudili veliku naknadu u zlatu kako bi ili preuzeli kontrolu ili čak srušili utvrdu. Zadnjih stotinu godina njome vladaju Turci, te nakon njihovog povlačenja 1648. godine, utvrda biva napuštena. Danas je jedan od iznimnih spomenika i svjedoka burne povijesti ovih krajeva.

Prilaz utvrdi je najlakši sa sjevera/zapada iz smjera sela Ključ. Autom se poljskim putem može doći relativno blizu odakle se s više staza može pristupiti utvrdi. Staze nisu označene, ali su utabane, a kako je utvrda većim dijelom puta vidljiva, teško se može zalutati. Mi smo izabrali srednji put koji je i najatraktivniji, jer ide posred sipara, tako da se uvijek nalazite na istaknutoj poziciji s koje se pruža izvanredan pogled na dolinu, ali i na samu utvrdu. Treba biti oprezan i paziti na proklizavanje. Put nije za svakoga, tako da onima manje hrabrim preporučujem donji put kojim se prvo spušta prema koritu Čikole, a onda slijedi strmi uspon koji kasnije nastavlja uz zid utvrde. Moguć je i pristup gornjim putem preko grebena.

Tvrđava Ključica
Put do Ključice preko sipara
Tvrđava Ključica
Pogled na dolinu put ušća Čikole u Krku otvara se negdje na pola puta do tvrđave.

Sama utvrda je impresivna kada stanete pod njene zidine, a sa istočne strane završava s liticama s kojih se pruže pogled na sve strane. Uzvodno se vidi tok rijeke i šuma jablanova, koji s ove visine izgledaju poput čačkalica, što skupa s okolnim liticama, koje su relativno blizu, stvara impresivnu sliku i osjećaj prostora od kojeg zastaje dah. To je jedna od najimpresivnijih točaka na kojoj smo ikada bili.

Tvrđava Ključica
Tvrđava Ključica
Fotografija ne može dočarati doživljaj dubine i litica koje je okružuju.

S desne strane, nizvodno, pruža se prekrasan pogled na donji tok Čikole, veliku travnatu dolinu koja završava jezerom i ušćem u rijeku Krku. Iako je utvrda dignuta iz vrlo pragmatičnih razloga, promatrač se ne može oteti dojmu da je to bila samo izlika za ispunjenje hedonističkih potreba ljudi koji su znali guštati u životu i izabrati savršenu poziciju kako bi uživali u iznimnim ljepotama krajolika. Stojeći na ovim liticama shvaćate da je utvrda samo djelić priče. Čak i da ne postoji, ovaj vidikovac, samo po sebi, bio bi itekako vrijedan truda uloženog u njegovo osvajnje.

Tvrđava Ključica
Tvrđava Ključica
Tvrđava Ključica
Tvrđava Ključica
Tvrđava Ključica
Pogled na vidikovac na brdu južno od utvrde.
Tvrđava Ključica
Pogled na tvrđavu na povratku s donjeg puta.
Tvrđava Ključica
Pogled na Ključicu sa suprotne strane kanjona (Gluvin put).