Tržan-grad (Modruš)

Lokacija: Modruš, JosipdolDuljina: 230 mVisinska razlika: 87 mTežina: SrednjeOznaka težine: K1, T1, VR1

Ako iz Josipdola krenete lokalnom cestom put jugozapada naći ćete se u krajoliku iznimne ljepote. Uska cesta počinje vijugati među pitoresknim brežuljcima, a sa njih se otvaraju pogledi prema jugu i istoku u nedogled. Na najvišem i najstrmijem od njih vidljivi su ostaci Tržan-grada, frankopanske utvrde koja nikada nije bila osvojena.

Tržan-grad, Modruš
Tržan-grad je sagrađen na najvišem i najstrmijem brijegu ovog bajkovitog krajolika

Iako se spominje da se iznad starorimske ceste nalazila i puno starija utvrda iz 9. stoljeća, svoj pravi procvat Tržan doživljava tijekom vladavine Frankopana u 14. stoljeću. Bila je to važna utvrda koja je kontrolirala strateški cestovni pravac koji je povezivao Panonsku Hrvatsku i obalu. U njegovom podnožju formirao se srednjovjekovni utvrđeni grad Modruš s nekoliko tisuća stanovnika. Modruš su opasavale obrambene zidine duge 1200 metara i nadovezivale su se na bedeme tvrđave na vrhu. Neposredno prije Krbavske bitke Turci uspijevaju osvojiti i opljačkati Modruš, ali Tržan-grad odoljeva napadu i ostaje neosvojen.

Tržan-grad, Modruš
Zidine nikad osvojene utvrde sada su samo ruševine u pokušaju obnove

Uspon na Tržan je moguć iz dva smjera. Mi smo se odlučili za smjer koji vodi od crkve. Skretanje za crkvu nalazi se ovdje: 45.14809139023526, 15.248279373867359, a cesta vas vodi direktno do parkinga gdje možete ostaviti auto: 45.148498, 15.249072. Od parkinga se ide put groblja koje se nalazi na povišenom položaju iznad crkve. Nakon ulaska u groblje sa lijeve strane ćete vidjeti početak staze. Staza je uglavnom zemljana i dosta strma, tako da treba paziti pri silasku, jer kamenje prekriveno blatom može biti iznimno sklisko.

Stazu koja vodi s juga nismo probali. Ona je navodno puno blažeg uspona, ali je i nešto duža.

Tržan-grad i Modruš su lokacija koju svakako treba posjetiti ako vas put nanese oko Ogulina i Josipdola. Osim povijesnog značaja, lokaciju krase prekrasna priroda, te nevjerojatni pogledi sa vrha koji sežu desecima kilometara uokolo na sve strane.

Tržan-grad, Modruš
Jesen u punom jeku
Tržan-grad, Modruš
Putokaz i tabla na cesti. Sama staza nije markirana, ali je utabana i vidljiva.
Tržan-grad, Modruš
Početak uspona kreće sa groblja
Tržan-grad, Modruš
Staza zna biti klizava zbog blata i lišća
Tržan-grad, Modruš
Tržan-grad, Modruš
Tržan-grad, Modruš
Tržan-grad, Modruš
Tržan-grad, Modruš
Pogled na sjeveroistok
Tržan-grad, Modruš
Pogled na crkvu od koje počinje uspon
Tržan-grad, Modruš
Pogled na jug
Tržan-grad, Modruš
Pogled na jugozapad
Tržan-grad, Modruš
Pogled na sjeverozapad – u daljini se vidi veličanstveni vrh Kleka, a Ogulin je desno
Tržan-grad, Modruš
Put koji vodi od crkve do glavne ceste