Sv. Maksim

Lokacija: Tugare, OmišDuljina: 1,27 kmVisinska razlika: 62 mTežina: LaganoOznaka težine: K1, T1, VR1

Sv. Maksim je jedan od onih skrivenih malih dragulja koji za malo uloženog truda nesebično daju maksimum. Smješten je na brdu Perun, poznatim i pod nazivom Poljička planina. Naime, Perun je tvorio južnu granicu nekadašnje Poljičke republike. Proteže se od Žrnovnice na zapadu do ušća Cetine u more. Mnoge njegove vrhove krase male kamene crkvice tipične za dalmatinski kraj. Sa svih njih se pružaju spektakularni pogledi na more i otoke. Sv. Maksim nije iznimka.

Do crkve se može doći i s južne i sa sjeverne strane. S južne strane je uspon malo strmiji i kreće iz gornjeg sela Jasenice (Dugi rat). Sa sjeverne strane u Tugarama valja skrenuti put crkve Porođenja Blažene Djevice Marije. Iako se autom može doći sve do repetitora na vrhu iza Maksima, tih 800 m do skretanja za Maksim nije teško proći pješke, tako da se auto može ostaviti ili na parkingu prije crkve Porođenja Blažene Djevice Marije ili odmah ispod groblja.

Sv. Maksim
Pogled na Omišku Dinaru i Biokovo u daljini

Kada krenete sa parkinga, treba izabrati put koji prolazi uz samo groblje. S puta se počinju otvarati prekrasni vidici prema Biokovu na istoku. Nakon nekih 800 m treba skrenuti desno na planinarsku stazu. Postoji tabla s natpisom Sv. Maksim, ali ukoliko se ne pazi, moguće je promašiti skretanje i u tom slučaju ćete završiti na repetitoru.

Sam uspon planinarskom stazom je relativno lagan i može se preći za 15-tak minuta. Dolaskom na vrh trenutačno vas zahvati oduševljenje. Toliko toga se odjednom ponudi da ne znate što biste prvo. Krenete prema crkvi, a onda uočite atraktivno odmorište između stijena. Krenete prema klupama, a onda vam se otvori nevjerojatan pogled na more!!! Oni spretniji će se popeti na stijene iznad odmorišta za još istaknutiju poziciju, a kao poslastica na kraju, obilazak stijena sa stražnje strane crkve.

Sv. Maksim
Sv. Maksim
Sv. Maksim
Sv. Maksim
Sv. Maksim
Sv. Maksim