Šmitovo jezero

Lokacija: Donje Zagorje, OgulinDuljina: 0.30 kmVisinska razlika: 10 mTežina: Vrlo laganoOznaka težine: K1, T1, VR1
Šmitovo jezero

Šmitovo jezero je nezaobilazna postaja ogulinskog kraja. Nalazi se južno od Ogulina na padinama Velike Kapele. Nekoć se zvalo Zeleno jezero zbog njegove intenzivno zelene boje tijekom većeg dijela godine. Mi smo ga zatekli u malo drugačijem, jesenjem izdanju. Jezero je bilo tamno i prepuno opalog lišća, a kako je sunce u ovom dijelu godine nisko, a krošnje okolne šume okružuju čitavo jezero, teško ćete ga uloviti čitavog van sjene. To spominjemo radi onih željnih savršene fotografije. Njima preporučujemo kasno proljeće oko podne. Mi smo uživali u jesenjoj čaroliji koju nam je priredila šuma oko jezera. Kiša lišća padala je na sve strane, tako da je doživljaj obilaska na momente bio čaroban.

Šmitovo jezero

Jezero se u stvari sastoji od dva – Malog i Velikog. Malo se napaja vodom iz obližnjeg izvora Rupečice, te ispod drvenog mosta napaja Veliko jezero koje vodu opet guta u ponoru.

Tamo gdje su ponori, postoje i legende. Akteri legende vezane uz Šmitovo jezero su dobro poznata djeva, zločesti zmaj, sveti Juraj i njegov konj. Tijek radnje vjerojatno pretpostavljate pa ćemo taj dio izostaviti.

Šmitovo jezero

Jezero gledano s padine kojom doazite do njega ima oblik polegnutog srca. Gledajući po internetu fotografije iz zraka vidjet ćete da je to samo optička varka.

Ako oblik jezera i je varka, njegova ljepota i šarm nisu. Šmitovo jezero svakako vrijedi posjetiti. Nedostatak vremena ne može biti izgovor, jer pola sata će vam biti i više nego dovoljno za obići ga i odmoriti se prije nastavka puta.

Šmitovo jezero
Šmitovo jezero
Šmitovo jezero
Šmitovo jezero
Šmitovo jezero
Šmitovo jezero
Šmitovo jezero
Mjesto na kojem se spajaju dva jezera, mostom se spajaju i dvije obale
Šmitovo jezero
Šmitovo jezero