Rogovo – najspektakularniji vidikovac na Krki

Lokacija: KrkaDuljina: 0,88 kmVisinska razlika: 11 mTežina: LaganoOznaka težine: K1, T1, VR1

Vidikovac Rogovo je jedno od mjesta koja se slučajno pronađu ili vam netko jednostavno za njih kaže. Da, postoji tabla na glavnoj cesti, ali to je uglavnom to i ako slučajno ne prođete baš tuda, vjerojatno ćete i dalje živjeti u neznanju. Vidikovac Rogovo je uglavnom nepoznat širem krugu ljudi, što je u neku ruku i dobro, jer možete uživati u ovom biseru daleko od turističke vreve Roškog slapa i drugih poznatijih atrakcija na Krki.

Rogovo je vjerojatno jedan od najspektakularnijih vidikovaca koji ćete ikada pronaći!

Skretanje sa glavne ceste je na 43.904722743179946, 15.936061736228359. Cesta je asfaltna i u solidnom je stanju. Nakon cca 2 km silazi se na makadam koji je također sasvim prihvatljiv i njime se nakon nekih 1,6 km dolazi do zemljanog proširenja u šumi gdje možete parkirati auto. Od tu kreće lagana staza od nekih 0,8 km. Staza prolazi preko goleti. Trava i drugo nisko raslinje tvore prepoznatljiv krajolik tipičan za dalmatinsko zaleđe, a opet je na svoj način poseban.

U nekom trenutku se u daljini počinju nazirati konture kanjona Krke, a onda odjednom osjetite da je ispred vas nešto posebno. Adrenalin raste, svi ubrzavaju korak i kako se vidici počinju otvarati, tako se svi u tren rasprše po stijenama.

Nakon što zadovoljite prvu znatiželju, nakon nekih 100 m hoda stiže se na sam vidikovac. S lijeve strane, daleko na sjeveru nazire se Roški slap, ispod vas je ambis od 200 m dubine u kojem Krka vijuga između litica, a desno u daljini vidite otok Visovac sa samostanom u sredini! I kada pomislite da imate nevjerojatan pogled od 180 stupnjeva, pogledate dalje na desno i vidite pitoresknu dolinu u koju su se smjestile Rupe, selo na putu prema Skradinu.

Rogovo
Staza do vidikovca je lagana i idealna za bicikle.
Rogovo
Pogled u smjeru Roškog slapa na sjever.
Rogovo
Pogled u ambis s visine od 200 m.
Rogovo
Pogled na Visovac na jugu.
Rogovo
Pokušaj pogleda na sve skupa ne može ni približno dočarati doživljaj uživo!
Rogovo
Okoliš je prekrasan u svojoj jednostavnosti!
Rogovo
Kanjon Krke u daljini.