Rijeka Bijela

Lokacija: KarinDuljina: 1,86 kmVisinska razlika: 140 mTežina: LaganoOznaka težine: K1, T1, VR1

Kod Karina postoji kanjon. Njime teče rijeka koja je bijela. Kada biste se u njemu kojim slučajem probudili, vjerojatno biste pomislili da sanjate da ste u Grand Canyonu. Karin?

Kanjon Bijele je jedno od najimpresivnijih mjesta na kojem smo ikad bili.

Impresivan kanjon nije formirao divlji Colorado, već mala riječica – Bijela. Bijela je sezonska rijeka malo dulja od 3 km. Kada je spazite iz daljine jasno vam je zašto je tako zovu. Duž čitavog svog kratkog toka prepuna je brzaka i slapova koji se stapaju u jednu neprekinutu vijugavu bijelu liniju. Ovo mjesto je nevjerojatno i jedinstveno. Jedno je od najatraktivnijih na kojima smo ikada bili, a za njega smo saznali sasvim slučajno!

Rijeka Bijela
Ime ne laže, rijeka je stvarno bijela!

Ako dolazite iz smjera Karina, kod table za Novo Naselje Karin Slana, treba nastaviti ravno na staru usku cestu. Navigacija se ovdje malo pogubila. Nakon nekih 300 m, prije malog mosta, treba skrenuti lijevo i parkirati na livadu. Od tu kreće staza koja je lagana i relativno kratka, međutim nudi toliko raznolikosti i uzbuđenja da s lakoćom ovdje možete potrošiti čitav dan, a da toga ne budete ni svjesni.

Rijeka Bijela
Polovica puta vodi kroz travnati krajolik.

Staza dobar dio puta vodi kroz travnati predio koji vas dovede pod same litice kanjona. Litice su navjerojatnog kolorita i oblika. Dojam koji ostavljaju na posjetitelja je nemoguće zaboraviti! Obiluju velikim brojem penjačkih smjerova i koliko znam, omiljeno su odredište penjača i van granica naše zemlje.

Staza dalje nastavlja uz liticu na desno gdje se nakon nekog vremena približava donjem rubu kanjona. Taj dio puta je praktički usječen u stijenu, jer je s jedne strane litica, a s druge provalija sa rijekom na dnu. Krajolik je iznimno atraktivan, otvaraju se vidici na vodopade i staza se lagano spušta dok ne dođe do razine same rijeke.

Rijeka Bijela
Rijeka Bijela

Dubina kanjona na pojedinim mjestima doseže i 300 m, što je teško uhvatiti objektivom.

Na gornjoj točki staza vodi kroz samu rijeku koja se može prijeći preko kamenja koje viri iz vode. Tu staza skreće u desno, te nakon nekih 100 m dolazi se do špilje u kojoj je izvor.

Nitko kome smo spomenuli Bijelu nikada nije čuo za nju. Da nemamo fotografije pomislili bismo da smo sve to samo sanjali.

Rijeka Bijela
Na povratku nismo mogli odoljeti izazovu litica do kojih se dolazi gornjom stazom. Ne pokušavajte ovo doma!
Rijeka Bijela
Rijeka Bijela
Rijeka Bijela
Rijeka Bijela
Rijeka Bijela
Rijeka Bijela
Rijeka Bijela
Rijeka Bijela
Rijeka Bijela
Rijeka Bijela
Rijeka Bijela
Izvor Bijele nalazi se duboko u špilji.
Rijeka Bijela