Promina

Lokacija: Lišnjak, DrnišDuljina: 4 kmVisinska razlika: 480 mTežina: SrednjeOznaka težine: K1, T1, VR1

U samom središtu Šibensko-Kninske županije planina je koja dominira čitavim krajem. Južno od Knina i sjeverno od Drniša, Promina već iz daleka plijeni poglede i ako često prolazite ovim krajem, samo je pitanje vremena kada ćete popustiti i odazvati se njenom zovu.

Promina

Pretpostavlja se da je dobila ime po drevnom Ilirskom mjestu Promoni kojeg su Rimljani osvojili još 34. pr. Kr. Nevjerojatno je kolika je vrijednost toponima razbacanih na sve strane koji čuvaju dijelove informacija o davno zaboravljenim mjestima, ljudima i događajima.

Iako Prominu ne bismo mogli staviti na listu ljepših lokacija, ona svakako ima svoje draži i posebnosti. Jedna od njih svakako je geologija.

Promina

Čitavim putem smo nailazili na razne stijene čudnog sastava, a dojmila nas se i velika kamena ploča na putu do planinarskog doma. Ljudi su je iskoristili kao zamjenu za asfalt i njome formirali dio puta. Kada dođete do nje pružit će obilje veselja i djeci i odraslima!

Promina

Iako se do doma može doći autom, preporuka je auto ostaviti niže i krenuti dalje planinarskom stazom. Usput ćete naići na izvore, zanimljive kamene formacije i još poneko iznenađenje.

Promina
Planinarski dom na Promini

Dom je solidno uređen. Ispred njega se nalazi prostrana livada na čijem su istočnom dijelu izgrađene sjenice, gdje su u hladovini može odmoriti i marendati. Od mjesta na kojem smo parkirali do doma ima nekih 1,7km i 240m visinske razlike.

Promina
Promina
Ljuljačka na livadi ispod doma

Od tu smo krenuli prema najvišem vrhu Čavnovki (1148 m). Do vrha vodi makadamski put, tako da se do gore može i autom, ali zanimljivija varijanta je kraća planinarska staza kojom se kroz šumu s istočne strane izbije na raskrižje staza na sjeveru.

Promina
Put koji vodi do vrha iskoristili smo za spust na povratku.

Sam vrh ostavlja dvojaki dojam. Spektakularne poglede na sve strane kvari prisutnost vojnih objekata, bodljikave žice i odašiljača.

Promina
Vojna infrastruktura i odašiljači na vrhu Prominu čine devastiranom
Promina
Promina
Promina
Iz vremena kada su se divovi igrali…
Promina
Promina
Promina
Markacije kod doma
Promina
Staza koja vodi prema vrhu je jedan od ljepših predjela Promine
Promina
Promina
Ovo raskrižje na sjeveroistočnoj strani ispod vrha možda je najljepši dio Promine
Promina
Pogled s vrha na sjever
Promina
Promina
Promina
Promina
Promina