Prološko blato – vidikovac

Lokacija: Dolića Draga, LokvičićiTežina: Vrlo laganoOznaka težine: K1, T1, VR1
Prološko blato

Hrvatska je zemlja čuda. Krenete na izlet do jednog od njih, kad ono uz cestu otkrijete još neko. Tako je otprilike bilo i sa ovim. Kasnije smo se sjetili nekih kadrova s TV-a s otočićem u jezeru u Zagori, ali…

Postoje dva vidikovca udaljena jedan od drugoga nekih 250 metara. Oba se nalazi odmah uz cestu i imaju prostrani parking. Pogled je spektakularan i pruža se preko Prološkog blata sve do istočne strane Imotskog polja.

Odmah ispod vidljivo je jezero Galipovac, ali i mnoga druga manja jezerca. Na prostoru od par kilometara postoji 12 geomorfoloških depresija, od kojih su tri kontinuirano ispunjene vodom.

Tijekom kasne jeseni, pa sve do proljeća, vodostaj Prološkog blata zna porasti i velika površina polja biva poplavljena, a usred te vodene površine uzdiže se pitoreskni otočić Manastir. Otok je dobio ime po franjevačkom samostanu iz prve polovice 17. stoljeća gdje su se franjevci sklonili od Turaka (vjerojatno Kandijski rat). Samostan je napušten 1715., te su sada vidljivi samo njegovi ostaci.

Od 12 geomorfoloških depresija, tri su kontinuirano ispunjene vodom.

Prizor niza jezera s otočićem u najvećem od njih je stvarno bajkovit i mnogi koji ga vide na fotografijama, nikako ga ne povezuju s Imotskim krajem. Ako ste u prolazu ovim krajem, svakako skrenite i stanite. Svako doba godine ima svoju scenografiju.

Prološko blato
Početkom jeseni, vodostaj je nizak
Prološko blato
Već krajem jeseni, situacija je bitno drugačija
Prološko blato
Ovaj “kanjon” desno, je jedno od susjednih jezera
Prološko blato
Prološko blato
Prološko blato je puno više od vidikovca!