Pasjača – skrivena rajska plaža

Lokacija: Popovići, KonavleDuljina: 0,34 km Visinska razlika: 90 mTežina: LaganoOznaka težine: K1, T1, VR1

Postoje plaže i plaže. Od ovih zadnjih imamo listu od dvadesetak njih u Hrvatskoj, od kojih svaka može biti najljepša na svijetu.

Pasjača

Pasjača se nalazi južno od naselja Popovići u Konavlima. Iz Dubrovnika treba manje od pola sata vožnje da dođete do nje. Čak i ako se ne mislite kupati, svakako je vrijedi posjetiti, jer krajolik je spektakularan! Na listi želja nam je stajala zadnjih desetak godina, ali kako je lista podugačka, tek nedavno se ukazala prilika za posjetu tijekom naše turneje po jugu Hrvatske.

Cesta koja vodi prema plaži je sasvim dobra. Nakon zadnjih kuća nastavite vožnju neki 400 m gdje se na proširenju kraj nogometnog igrališta može parkirati auto. Ako tu ne nađete mjesta, nekih 100-tinjak metara dalje postoji još veći parking i tabla s informacijama o plaži. Na njoj stoji i upozorenje da do plaže idete na vlastitu odgovornost, jer postoji mogućnost odrona. Ta opasnost je vrlo realna, jer litica koja se uzdiže i do 100 metara iznad plaže je vrlo porozna. Na plaži postoje zakloni od solidne stijene gdje se čovjek osjeća poprilično sigurno, tako da nismo previše obraćali pozornost na potencijalnu opasnost.

Pasjača
Kontrasti…
Pasjača
Pogled s visine – početak spusta prema plaži s visine od 100 m.

Sam spust do plaže je strm, ali ugodan, jer većina staze usječene u liticu je betonirana s metalnom ogradom sa strane. Vidici koji se otvaraju svakim korakom su spektakularni! Jedan dio staze prolazi kroz kratki tunel isklesan u živoj stijeni kojim se izlazi na zadnji dio staze gdje mještani drže svoje brodove (u Dalmaciji uobičajen naziv za čamce). More potpomognuto jugom ovdje sigurno zna biti poprilično divlje kada su mještani odlučili tako visoko tražiti zaklon za svoja plovila. To i ne čudi, jer plaža gleda na otvoreno more.

Pasjača je dijelom pješčana što nas je iznenadilo, ali najveći dio je prekriven žalom. Žalo nije ono od ugodnijh za hodanje, tako da će oni naviknuti na fina žala to sigurno zamjeriti. More je izvrsno, ali malo hladnije, jer u more postoje vrulje (izvori slatke vode), posebno na istočnom dijelu između glavne plaže i male skrivene plaže do koje se može doći samo plivajući.

Uglavnom, ukoliko vas put nanese jugom Hrvatske, Pasjača će vas sigurno zadiviti svojom divljom ljepotom. Jedinstveno je to mjesto, spektakularno u svakom pogledu!

Pasjača
Pasjača
Pasjača
Spust postaje strmiji, ali staza je izvrsna.
Pasjača
Staza je usječena u stijenu.
Pasjača
Brodovi spremljeni na sigurno!
Pasjača
Za svačiji gušt!
Pasjača
Pasjača
U potrazi za zaklonom od sunca.
Pasjača
Slika koja bukira!
Pasjača
Opet ti kontrasti…
Pasjača
Pasjača
Pasjača
Pasjača
Povratak je uvijek težak, bez obzira bio uzbrdo ili nizbrdo 🙂
Pasjača