Park Orsula

Lokacija: DubrovnikVisinska razlika: 15 mTežina: Vrlo laganoOznaka težine: K1, T1, VR1
Orsula
Jedan od najboljih pogleda na Dubrovnik

Jedan od najljepših pogleda na Dubrovnik i njegov akvatorij pruža se s Orsule. Istaknuti položaj, 200 m iznad površine mora, prostire se na padinama odmah ispod Jadranske magistrale koja od Dubrovnika vodi dalje prema krajnjem jugu Hrvatske. Prostrano ugibalište je lako dostupno i nalazi se na spoju magistrale i ceste koja vodi iz grada.

Orsula
Amfiteatar Orsule kojim se spušta do crkve, s Lokrumom u pozadini.

Lokacija je dobila naziv po crkvi Sv. Orsule podignute sredinom 14. stoljeća od strane plemkinje Tolije Silvestro.

Nekoć zapuštena lokacija, ne tako davno, entuzijazmom građanske inicijative, očišćena je i stavljena u današnju funkciju Parka Orsula, arheološkog lokaliteta, panoramskog vidikovca i najljepše ljetne pozornice na svijetu na kojoj se održavaju brojni koncerti i festivali. U okviru projekta, realiziran je amfiteatar sa nekih 350 sjedećih mjesta, savršeno uklopljen u mediteranski krajobraz s kojeg se pružaju spektakularni pogledi.

Parka Orsula, najljepša ljetna pozornica na svijetu

Osim amfiteatra, obnovljena je i već spomenuta crkva Sv. Orsule koja je izgrađena na spomen svim zlostavljanim djevojkama koje su na ovom mjestu, skačući u ponor, odlučile okončati svoju patnju.

Ovdje je u 15. stoljeću formiran i pustinjački stan, a zapisi spominju da je prvi od pustinjaka bio Luka sa otoka Krete.

Ova pozicija je uvijek imala istaknuto mjesto kroz povijest. Predstavljala je kraj urbanog i zadnju sigurnu točku od Dubrovnika prema jugu. Tuda je prolazio karavanski put i s te točke se putnicima s istoka otvarao prvi pogled na Dubrovnik.

Orsula je svakako mjesto zbog kojeg vrijedi stati, ne samo radi svoje ljepote i nevjerojatnog pogleda, već prije svega da se osjeti duh prohujalog vremena koji upotpunjuje spoznaju o veličini i značaju Dubrovnika kao dijela svjetske baštine.

Orsula
Orsula
Orsula
Orsula
Orsula
Orsula
Orsula