Mohovo – Dolina Mamuta

Lokacija: Mohovo, IlokTežina: Vrlo lagano

U potrazi za mamutima uputili smo se na krajnji istok Slavonije. Krećući se iz smjera Vukovara put Iloka u prohladno zimsko jutro, čak i bez pomoći mašte, svaka udaljena krošnja koja bi provirila iz magle činila nam se poput mamuta. Vjerojatno su takvi prizori prije nekih 30 000 godina, kada su se mamuti kretali ovim krajevima, izgledali spektakularno!

Mohovo, Dolina mamuta

Prvi nalazi u Mohovu otkriveni su 2012. godine, sasvim slučajno prilikom kopanja kanalizacije. Tada je pronađeno više kostiju vunastog mamuta, najimpresivnije životinje ledenog doba koja je mogla narasti do 3,5 m u visinu i težiti do 6 tona.

Mohovo, Dolina mamuta

Goran Popović 2017. godine slučajno pronalazi dobro očuvane kutnjake mamuta. Popović je inače vrlo aktivan u afirmaciji ove teme, te to dovodi do arheološkog istraživanja vrlo ograničenog opsega na površini od svega 4,5 m2. Sondiranjem su pronađeni ostaci kostiju i kljova vunastog mamuta, ali i kosti vunastog nosoroga i špiljske hijene.

Mohovo, Dolina mamuta
Ulaz u mjesto izgleda mistično… U ovim slojevima krije se čitavo bogatstvo arheoloških nalaza!

Nevjerojatno je koliko naša država nema sluha za zaustaviti iseljavanje mladih. Većini sredina ne trebaju velike stvari. Nekima treba vrtić, nekima nasip, a nekima možda samo dodatna autobusna linija. Mohovu hitno treba ozbiljno arheološko istraživanje, jer gdje ima dima ima i vatre!

Prije 20 – 30 000 godina klima u Europi bila je vrlo hladna. Ljetne temperature nisu prelazile 10 – 15 °C, te su se ledenjaci spuštali niz planine, a snijeg opkoljavao čitavu Panonsku nizinu. Životinje tog doba nalazile su utočište u dolinama oko velikih rijeka poput Dunava. Nemoguće je da zemlja ovdje ne skriva bezbrojne kosture vunastih mamuta, nosoroga i drugih fascinantnih životinja tog doba. Mohovu treba samo jedan kostur koji bi bio kapitalni eksponat oko kojeg bi se izgradio nekakav moderan interaktivni muzej. Taj muzej ne bi morao biti ni približno velik kao onaj u Vučedolu ili Krapini, ali bi za ovaj kraj značio razliku između prosperiteta i stagnacije!

Dok se to ne dogodi, priča o mamutima ostat će na životu isključivo zahvaljujući entuzijazmu ljudi ovog kraja koji su se okupili oko udruge i neumorno kucaju na vrata lokalnih i državnih institucija.

Svaku godinu u listopadu organizira se manifestacija “Mammoth fest”. U najavi je izgradnja zabavno-edukativnog parka, a stalni postav eksponata moguće je pogledati u prostorijama društva uz prethodnu najavu.

Više informacija na:
https://www.dolinamamuta.hr
https://www.facebook.com/dolinamamuta.mohovo

Neupućeni turisti koji vide tablu na ulazu u Mohovo ostat će vjerojatno razočarani, jer realno u selu se nama baš puno toga za vidjeti, posebno ako ne znate gdje i kako pronaći stalni postav izloženih nalaza.

Mohovo, Dolina mamuta
Statua mamuta u prirodnoj veličini u centru Mohova odmah uz cestu

U centru se nalazi poprilično naivna i neuvjerljiva statua mamuta u prirodnoj veličini. Ona je zamijenila statue od slame koje su nam se činile dosta uvjerljivije, ali su na žalost izgorjele prije nekoliko godina.

Znamo da smo imali pozitivnog utjecaja na neke situacije do sada, tako je i ovaj članak afirmativnog karaktera, u nadi da će bar malo doprinijeti podizanju svijesti onih koji mogu pomoći malim sredinama u razvoju.

Mohovo, Dolina mamuta
Mohovo, Dolina mamuta
Mohovo, Dolina mamuta