Mana

Lokacija: KornatiDuljina: 0,69 kmVisinska razlika: 50 mTežina: LaganoOznaka težine: K1, T1, VR1

Tamo negdje usred Jadrana postoji otok po imenu Mana. Prvi put kada smo ga vidjeli, prije gotovo deset godina, nismo mogli vjerovati da se nalazi u Hrvatskoj. Ni sada, kada smo konačno kročili na njega, još uvijek ne možemo. Litice na Mani su veličanstvene, vidici spektakularni, a građevine filmske!

Mana
Mana

Vizure i toplina mediteranskog ugođaja su arhetipski i iskreno iskonski. Kada stanete pored kamenih građevina na vrhu brda i osvrnete se oko sebe, vrijeme postaje irelevantno. Jedino što ostaje od stvarnosti ste vi i samo mjesto kao takvo, mjesto definirano snažnom simbolikom i dramaturški izraženim kulturološkim i topografskim odrednicama. Osjetite potrebu za jednostavnošću, za oslobađanjem od stega modernog života, kako biste se u potpunosti stopili s ovom jedinstvenom ljepotom.

Mana

Svi mi naviknuti na tradicionalni dalmatinski arhitektonski izričaj, koji je poseban i bajkovit, ali nama koji ga konzumiramo čitav život, uobičajen, svakako ćemo zapaziti da se ovo ne uklapa u potpunosti u tu sliku.

To je zbog toga što je ovo sve izmišljeno… Puka iluzija!

Litice jesu stvarne i nalikuju stereotipu grčkih otoka, a očito su na isti način dojmile i umjetničke direktore filma “Raubfischer in Hellas” iz 1959. koji su upravo tu odlučili izgraditi stereotipno grčko ribarsko selo. Međutim, ta činjenica niti malo ne umanjuje veličanstvenost ove lokacije, a oni željni autohtonog mogu par kilometara dalje na Kornatu posjetiti Toretu, bizantsku utvrdu iz šestog stoljeća.

Mana

Kako do Mane?

Do Mane je najjednostavnije doći brodom. Ako nemate vlastiti, brod možete unajmiti u Salima na Dugom otoku ili Murteru koji je povezan s kopnom. Možete i u Zadru, Biogradu, Vodicama, Šibeniku, ali tada će vožnja trajati malo duže.

Sa zapadne strane otoka postoji uvala s plažom i malim pristaništem (43.802918034906014, 15.263085315667775), odakle kreće staza preko zemljane zaravni na jugoistok, a onda se skrene desno uzbrdo po kamenjaru do vrha.

Uspon je lagan i potrebno je desetak minuta uz obavezno stajanje na liticama s istočne strane, odakle se počinju otvarati sve ljepši i ljepši vidici. Svakako ponesite prikladnu obuću, jer kamenje je oštro, a jednom kada dođete u “staro” ribarsko selo, slobodno odbacite “stege modernog života”, skinite obuću i uživajte u ugođaju!

Kornati su nevjerojatni i prakrasni, a Mana je jedan od otoka koji svakako treba doživjeti.

Mana
Zemljana zaravan nakon plaže. Od tu počinje staza po kamenjaru.
Mana
Zemljana zaravan
Mana
Pogled unazad prema uvali i plaži.
Mana
Uspon nije težak, ali u patikama/tenisicama je lakši!
Mana
Litice su spektakularne, ali valja biti na sigurnoj distanci!
Mana
Pogled u ambis
Mana
Mana
Ovo ne pokušavajte doma! Ispod je bio siguran komad kopna, tako da je sigurnost bila neupitna 🙂
Mana
Mana
Mana
Mana
Mana
Mana
Mana
Mana
Mana
Mana
Svaka sličnost s Vestibulom je slučajna!
Mana
Mana
Silazak je pjesma!