Lokvarsko (Omladinsko) jezero

Lokacija: Homer, LokveTežina: Vrlo lagano
Lokvarsko jezero

Prolazeći kroz Gorski kotar kod Delnica izađite s autoceste i krenite put jugozapada državnom cestom D3 nekih 7 km i stići ćete do vidikovca koji gleda na Lokvarsko jezero, jedno od najljepših jezera u Hrvatskoj!

Lokvarsko jezero se nalazi u mjestu Homer u općini Lokve. Površina mu je oko 2 km2, dubina 40 m, a nastaje dotokom vode iz rijeke Lokvarke. Ovako savršeno uklopljeno u okoliš, ničim ne odaje da je riječ o umjetnom jezeru. Nastalo je izgradnjom brane početkom 50-ih godina dvadesetog stoljeća. Brana je izgrađena u tzv. omladinskim akcijama, popularnim u ranim fazama socijalizma, te je zbog toga poznato i kao Omladinsko jezero. U gradnji je sudjelovalo oko 27 tisuća mladih.

Uz cestu postoje dva vidikovca s kojih se, sa nekih 100 m visine, pruža nezaboravan pogled na jezero okruženo šumom. S onog istočnijeg (45.35723064754377, 14.721452964182722) vidljiva je brana i znatan dio jezera, a sa onog zapadnijeg (“službenog”), pruža se najotvoreniji pogled na veći dio jezera. Lokacija u informacijama na početku članka je upravo za ovaj zapadniji vidikovac.

Lokvarsko jezero
Pogled na branu sa “istočnijeg” vidikovca

Oko jezera postoji kružna staza koju ćemo proći na jednom od idućih putovanja. Navodno se može proći u nekih 5 sati hoda. Prema nekim informacijama, dijelovi staze nisu dobro održavani.

Osim pješačenja, jezero pruža mogućnosti i za mnoge druge aktivnosti. Tijekom ljetnih mjeseci jezero je omiljeno kupalište ovog kraja. Voda jezera je iznimno čista. Istraživanje jezera kajakom poseban je doživljaj, a za one nesklone takvim avanturama, moguć je obilazak unajmljenom splavi.

U svakom slučaju, Lokvarsko (Omladinsko) jezero je još jedan biser Gorskog kotara koji bi trebao biti na listi odredišta ukoliko se nađete u ovom dijelu Hrvatske.

Lokvarsko jezero
Lokvarsko jezero