Lokrum

Lokacija: DubrovnikTežina: Lagano
Lokrum

Otok Lokrum je neizostavan dio vizure Dubrovnika. Bilo da na grad gledate sa Srđa, Orsule, Minčete ili Lovrijenca, Lokrum će vam se uvijek naći u kadru.

To je dnevni boravak Dubrovčana. Djeci je uobičajeno da se nakon škole zapute do Lokruma kako bi popodne proveli u kupanju i igri. Dubrovčani imaju besplatan prijevoz, tako da i stari i mladi ovdje mogu bezgranično uživati kao Splićani na Marjanu ili Zagrepčani u Maksimiru. Zbog svoje bioraznolikosti proglašen je Posebnim rezervatom šumske vegetacije.

Lokrum

Iz dubrovačke gradske luke (stara gradska jezgra – 42.64098152936702, 18.11149571740283) do Lokruma vozi redovita javna brodska linija. To je ujedno i najjeftiniji prijevoz, a brod ide svako pola sata cijelog dana, ovisno o sezoni i vremenskim uvjetima. Tu će vam se nuditi i mnoge privatne ture koje su nešto skuplje, ali za tu cijenu pružaju razne dodatne aktivnosti, kao što su krug oko zidina, vodića i sl.

Do Lokruma se može doći i kajakom u okviru puno šire ture koja traje cca 2,5 h. Nećete vidjeti puno unutrašnjosti otoka, ali ga zato možete doživjeti iz druge, morske perspektive koja je jednako impresivna. S južne strane otoka nalazi se morska špilja Golub u koju se ulazi ili kajakom ili plivajući. Špilja je impresivnih dimenzija. Ture kajacima kreću s plaže Šulić (uvala Kolorina, 42.64137618649382, 18.106248618943514), a u okviru ture može se vidjeti i još jedna špilja na kopnu, istočno od starog grada. Riječ je o Betinoj špilji u kojoj je znanstvenik Marin Getaldić (nadimkom Bete) provodio vrijeme rješavajući, samo njemu znane, znanstvene probleme.

Lokrum
Iskrcali smo se u lučici, turisti se brzo rasprše po otoku, tako da se uvijek nađe neki miran kutak bez ikoga.

Kada se s broda iskrcate u lučici Portoč sa istočne strane, odmah vam je jasno da je Lokrum posebno mjesto. Priroda je ovdje nevjerojatno lijepa – prava esencija Mediterana!

Lokrum
Botanički vrt

Otok je mal, dug svega kilometar i pol i moguće ga je proći u par sati. Premrežen je pješačkim stazama koje vode do raznih prirodnih i ljudskom rukom načinjenih atrakcija.

Od lučice se na zapad dolazi do benediktinskog samostana i Maksimilijanovih vrtova. Benediktinci su inače prvi koji su ovdje stalno boravili, ali im je u nekom trenutku dubrovačka vlast oduzela vlasništvo. Prema legendi, benediktinci su otok prokleli i od tada se navodno ovdje noću mogu doživjeti razne paranormalne stvari, tako da tu nitko ne ostaje noću, čak ni čuvari. Brojne su okrunjene glave, ali i znatiželjni avanturisti, nakon noćenja na Lokrumu tragično završili. Tako se mit o kletvi stoljećima potpirivao novim tragičnim pričama. Ako ste od onih tanjih živaca koji vjeruju u takve stvari, svakako pazite kada se vraća zadnji brod na kopno!

Lokrum
Benediktinski samostan i Maksimilijanovi vrtovi
Lokrum
Lokrum

Također je zanimljiva i legenda o Richardu Lavljeg Srca, koji se pri povratku iz Trećeg križarskog rata, od strašne oluje, spasio upravo na Lokrumu. Iz zahvalnosti je dao izgraditi romaničku baziliku u Dubrovniku koju je financirao sa sto tisuća zlatnika. Na njenom mjestu je nakon velikog zemljotresa, izgrađena katedrala.

Lokrum

Kada se od samostana krene na jug, nakon nekih 150 m dolazi se do Mrtvog mora, jezera s morskom vodom. Iako izgleda vrlo atraktivno i zanimljivo je za vidjeti, na kupanje nas nije privuklo. Uvijek radije biramo pravo more.

Lokrum
Mrtvo more, jezero s morskom vodom
Lokrum

Tridesetak metara dalje na zapadu, izbija se na obalu koju čini vrlo zanimljiv stjenoviti plato prepun škrapa.

Lokrum
Stjenoviti plato

Na krajnjoj južnoj točki kamenog platoa nalazi se “Buža”, atraktivni kameni luk iznad prirodnog bazena ispunjenog morem. Od tu na istok, krajolik je vrlo dramatičan s liticama u koje tuče more. Na tu stranu se nalazi i ranije spomenuta Golub špilja.

Lokrum
Pogled na pučinu kroz “Bužu” – kameni luk iznad prirodnog bazena s morskom vodom

Od samostana sjeverno, smjestili su se atraktivan botanički vrt i maslinik, a dalje na sjever, Rajskim putom penje se prema najvišoj točki otoka – utvrdi Royal. Ispod nje, sa sjeverne strane, može se vidjeti Lazaret (karantena), koji za razliku od onih na istočnom prilazu Dubrovniku, nikada nije stavljen u funkciju. Na ovom dijelu nalazi se šuma česvine i crnog jasena.

Za Lokrum bi se moglo reći da je raj na zemlji. Ima puno skrivenih mjesta za kupanje u kristalno čistom moru, vegetacija je bujna i raznolika, a uz obilje hladovine, restorane i koktel barove, na njemu se bez problema može provesti čitav dan, posebno po vrućini kada nije ugodno šetati Dubrovnikom.

Posjet Dubrovniku bez obilaska Lokruma nije potpun.

Lokrum
Lokrum je uvijek u kadru – pogled sa dubrovačkih zidina
Lokrum
Benediktinski samostan
Lokrum
Lokrum
Lokrum
Lokrum
Sveprisutni Game of Thrones je i na Lokrumu
Lokrum
Mrtvo more
Lokrum
Kameni plato na jugozapadnoj obali otoka
Lokrum
Lokrum
Lokrum
Lokrum
Lokrum
Lokrum
“Buža”
Lokrum
Lokrum
Lokrum
Pogled prema istoku. Iza ovih litica je i Golub špilja.
Lokrum
Lokrum
Lokrum
Botanički vrt u centralnom dijelu otoka
Lokrum
Lokrum