Limski kanal – hrvatski fjord

Lokacija: Rovinjsko selo, RovinjTežina: LaganoOznaka težine: K1, T1, VR1

Limski kanal nazivaju hrvatskim fjordom. Uz Raški zaljev, jedan od najdubljih zaljeva na hrvatskoj obali, dug oko 12 km.

Limski kanal

Fjord je ipak malo prejaka riječ, jer ona opisuje jako duboke i vrlo razgranate morske zaljeve s izrazito strmim, visokim obalama, karakterističnim za Skandinaviju, osobito Norvešku. Nastali su erozijom ledenjaka.

Limski kanal je dugačak za hrvatska mjerila, ali nije to kategorija fjordova. Obale su na dijelovima strme, ali nisu osobito visoke. Točka na kojoj se nalazi ovaj vidikovac je na 80 m nadmorske visine. U poređenju s nekim drugim, riječnim kanjonima u Hrvatskoj, to ne zvučio toliko impresivno.

Limski kanal

Limski kanal i Limska draga u nastavku, nastali su djelovanjem nekadašnje rijeke Pazinčice, koja je još davno promijenila tok i sada ponire u Pazinsku jamu.

Do samog mora se može spustiti na mnogim mjestima, ali uglavnom u urbaniziranim dijelovima kanala koji se nalaze malo dublje. Ako se želite zaputiti do mora kroz prirodu, preporučujemo stazu Fratarske škole koja se nalazi na suprotnoj obali i koja se spušta sa 115 m visine dužinom od nekih 530 m. Staza vodi od ruševina starog benediktinskog samostana sv. Mihovila nad Limom, a zadnji dio do mora vodi u stijeni uklesanim stepenicama.

Limski kanal je dobio naziv po tome što je u rimsko doba ovdje bila granica (limes) između pulskog i porečkog područja. Na najširem dijelu kanal je širok nekih 600 m.

Ovo je najbolji vidikovac na kanalu za koji znamo. Pogled s njega je impresivan. Fotografije to ne mogu kvalitetno prenijeti. Na par mjesta postoje isturene pozicije na kojima se može sjesti i uživati, ne samo u pogledu, nego i u tišini i miru kojim ovo mjesto zrači.

Limski kanal
Limski kanal

Oni koji dolaze ovamo autom, zadnja 3 km će proći po prašnjavom makadamskom putu kojim se na mnogim mjestima ne može mimoići s autima iz suprotnog smjera. Put završava prostranim okretištem gdje se može parkirati, a od tu će vas putokaz usmjeriti na 100 m dugu stazu koja šumarkom vodi na vidikovac.

Limski kanal
Ako se ovamo zaputite autom, pomirite se sa debelim slojem prašine na svome ljubimcu!
Limski kanal
Limski kanal
Laganih 100 m staze koja vodi do vidikovca
Limski kanal
Limski kanal
Limski kanal