Kudin most

Lokacija: Golubić, ObrovacDuljina: 1,74 kmVisinska razlika: 188 mTežina: SrednjeOznaka težine: K1, T1, VR1

Bijaše jednom mladić imena Kude. Volio je djevojku iz sela s druge strane rijeke Krupe, te sagradi most od sedrenih blokova kako bi došao do svoje voljene. Po njemu most dobi ime i još uvijek i nakon 200 godina prkosi bujicama Krupe.

Most je dug preko 100 metara i čini ga 12 lukova. Dugo vremena je bio jedina poveznica između sela s jedne i druge strane rijeke. Tuda su ljudi stoljećima išli trgovati i voditi stoku na ispašu.

Kudin most
Pogled na Kudin most u dubini kanjona, nedaleko od početka staze

Danas je Zaštićeni spomenik kulture pod upravom Parka prirode Velebit, a o njemu i okolišu, osim zaposlenika Parka, i dalje brinu mještani.

Osim mosta, prekrasan okoliš je taj koji privlači sve više izletnika. O Krupi smo već pisali, a evo nakon više od godinu dana od posjete mostu, konačno je i članak o njemu došao na red za objavu.

Iako se radi o cjelogodišnjoj destinaciji, kako je ipak riječ o dubokom kanjonu, u dijelu godine kada je sunce nisko, dobar dio okoliša pa i Kudinog mosta je u trajnoj sjeni. To napominjem za sve ljubitelje savršene fotografije. Također treba imati u vidu da rijeku okružuje listopadno drveće, tako da bi druga polovica proljeća bilo vrijeme kada su boje najživlje. Međutim, daleko od toga da lokacija nije atraktivna u jesen ili zimu. Osim prekrasnih jesenjih boja i temperature su puno ugodnije za izlete, a ovdje je to bitno, jer vas čekaja spust po kamenjaru od skoro 200 metara visinske razlike, te uspon istim putem na povratku.

Kudin most
Okoliš je prekrasan, prepun slapova, livada i šumaraka

Informacije o stazi i mapa su dati za opciju spusta i uspona istim putem iz Golubića, prelazak mosta i laganu šetnju po lijevoj obali uzvodno dokle ima staze. Međutim, za Kudin most postoje i druge opcije. Jedna od njih je ruta koja vodi od manastira Krupa desnom obalom. Dio te staze vodi po klinovima iznad vode i osiguran je sajlama. Mi smo iskušali jedan dio staze s klinovima, nedaleko od Kudinog mosta i taj dio je održavan i vrlo zabavan. Nizvodno, staza ide dalje preko mosta i nastavlja niz rijeku lijevom obalom, da bi u nekom trenutku opet prešla na desnu stranu rijeke i istom stranom nastavila sve do ušća Krupe u Zrmanju. Taj prijelaz na desnu stranu nam je nepoznanica, jer tuda nismo prolazili. Izgleda da vodi kroz plićinu rijeke preko kamenja, a prohodnost sigurno ovisi o vodostaju. Inače, do ušća Krupe u Zrmanju može se doći i drugim putem koji se spušta s vrha kanjona direktno.

U svakom slučaju, bilo da vam je on sam odredište ili samo jedna od točaka u okviru neke duže rute, Kudin most zaslužuje biti na užoj listi atrakcija zadarskog zaleđa.

Kudin most
Pogled nizvodno. Krupa je prekrasna!
Kudin most
Ovaj dio podsjeća na Krku iznad Roškog slapa
Kudin most
Kudin most
Kudin most
Kudin most
Kod samog mosta, na desnoj obali, počinje staza s klinovima koja vodi uzvodno prema manastiru Krupa
Kudin most
Kudin most
Slapovi na sve strane
Kudin most
Kudin most
Kudin most
Dio sa siparom
Kudin most
Kudin most
Kudin most
Kudin most
Kudin most
Kudin most
Kudin most
Kudin most
Kudin most
Kudin most
Početak i kraj staze. Pogled odavde je prekrasan, a osjećaj mira i spokoja može se iščitati i sa lica izletnika 🙂