Kip poljičke heroine Mile Gojsalić

Lokacija: Gata, OmišTežina: Vrlo lagano
Mila Gojsalić

Spuštajući se autom iz smjera Gata prema Omišu, prolazi se kroz krajolik koji oduzima dah!

Litice se ovdje okomito spuštaju stotinama metara prema rijeci Cetini, a kroz procjep kanjona nazire se more. Ovo je mjesto gdje je legendarni Odisej izgubio flotu u pokušaju da prodre kroz jako branjeni ulaz u Omiško zaleđe.

Mila Gojsalić
Cesta koja se spušta iz Gata put Omiša – metalna ograda vidikovca iznad kipa vidljiva u daljini

Na jednoj uzvisini uz cestu iznad ponora vidljiv je kip ženske osobe. Mjesta za parking nema, ali ako se spustite kojih 50-ak metara, neposredno prije slikovitog tunela postoji malo proširenje na koje mogu stati auto ili dva. Ako ima mjesta svakako stanite, jer riječ je o posebnoj lokaciji i spomeniku posebnoj heroini.

340 m litice, procjep s pogledom na more, vodopad od 130 m, jedna od naših najljepših rijeka u dubini i kip u bronci – idealni sastojci za dramaturgiju prema kojoj je Hollywood mala beba 🙂

Mila Gojsalić
Parking prije tunela za jedno i pol auto
Mila Gojsalić
Ovo je mjesto velike dramaturgije, tako da ni tunel stilski nimalo ne zaostaje!
Mila Gojsalić

Početak 16. stoljeća bilo je gadno doba. Turci su okupili veliku vojsku u namjeri da zavladaju prostorom Poljica koji se protezao od Žrnovnice (predgrađa Splita) na zapadu do Blata na Cetini i Omiša na istoku. Ahmed-paša, zapovjednik okupljene vojske, oteo je jednu lokanu djevojku (Milu) da mu u vojnom kampu bude društvo za zabavu tijekom noći uoči velike bitke. Djevojka je iz osvete, pred zoru, kada su svi spavali, zapalila skladište baruta. Od silne eksplozije u smrt je sa sobom povela i pašu i mnoge turske vojnike. Poljičani ohrabreni razaranjem logora napadaju i protjeruju ostatak turske vojske.

Mila Gojsalić

Od tada je Mila Gojsalić duboko urezana u sjećanje ovdašnjeg naroda i postaje simbolom otpora i slobode, a priča o njenom herojstvu se još u davna vremena pronijela daleko van granica Poljica.

Mila Gojsalić

August Šenoa, Jakov Gotovac i Ivan Meštrović, samo su neki od naših velikana koje su nadahnuli lik i djelo ove heroine.

Mila Gojsalić

Vodopad Ilinac

S vidikovca na kojem stoji kip Mile Gojsalić, pruža se pogled na vodopad Ilinac, koji izbija iz litice s lijeve strane. Sa svojih 130 m visine, to je najviši vodopad u Hrvatskoj. Sezonskog je karaktera, te tijekom sušnog razdoblja godine zna presušiti. Nakon kišne sezone, bujuca potoka koji se formira u Dubravi, stropoštava se iznad Zakučca, a ponekad njegove kapljice nošene burom završe čak i u Omišu.

Vodopad Ilinac sa svojih 130 m, najviši je u Hrvatskoj!

Mila Gojsalić
Dolje daleko u ponoru, na rubu ove sjene, teče vodopad! Vjerujte nam na riječ 🙂
Mila Gojsalić
Malo bolja fotografija vodopada