Kamenjak – najljepši pogled na svijetu

Lokacija: Radošinovci, Vransko jezeroDuljina: 0,23 kmVisinska razlika: 17 mTežina: Vrlo laganoOznaka težine: K1, T1, VR1

Kamenjak je posebno mjesto. Imam jednu vrlo kratku listu najljepših pogleda na svijetu i Kamenjak je njen dugogodišnji istaknuti član. Vidikovac se nalazi na sjevernoj strani Vranskog jezera na 283 metra nadmorske visine i ne treba ga miješati sa također prekrasnim rtom Kamenjak na Premanturi u Istri.

Kamenjak
Pogled koji se pamti čitav život

Iako su pristupne ceste malo uže i treba opreznije voziti, udaljen je niti 9 km (10 min vožnje) od autoceste, te je idealan za odmor od dužeg puta. Parking je širok i dobro uređen. Plaća se simbolična ulaznica kojom možete obići sve znamenitosti Parka prirode Vransko jezero.

Kamenjak je inače posvećen fenomenu krša. Koliko god bili naviknuti na krš, Kamenjak će vas i ovdje ostaviti bez riječi. Kamene formacije, škrape, plohe čine ovaj ambijent jedinstvenim. Kada prođete pored info centra i kapelice, odmah vam se otvara spektakularan pogled na Vransko jezero, te otoke zadarskog, šibenskog i kornatskog arhipelaga. Boje vode su fascinantne i kreću od tirkizne u jezeru do tamno plave na horizontu. Svakako dođite za sunčanog dana da biste Kamenjak doživjeli u njegovoj punoj ljepoti.

Krš
Fenomen krša vidljiv na čitavom području Kamenjaka
Krš na Kamenjaku

Sa desne strane kreće uređena poučna staza u dužini od 200-tinjak metara i svakako je treba proći, jer osim već spomenutih fenomena krša moći ćete uživati u još spektakularnijim pogledima koji sežu prema Zadru i dalje.

Pogled sa kamenjaka na Vransko jezero i otoke
Dio pogleda na kraju šetnice okrenutom zapadu

Osim već spomenutog info centra, postoji još par kamenih objekata. Tu je i kušaonica gdje se mogu probati domaće rakije, sirevi i suhomesnati proizvodi.

Za one sklonije većem fizičkom naporu, postoji i duža planinarska staza, a ukoliko želite upotpuniti izlet, svakako svratite do Maškovića hana i ostataka Starog grada Vrane. koji je jedno vrijeme služio i kao templarska utvrda.

Stari grad Vrana svoje korjene vuče od benediktinskog samostana iz 9. st. Kralj Zvonimir ga s posjedom, povodom svoje krunidbe 1075. godine daruje papi, čime Vrana postaje prvo stalno sjedište Vatikana na istočnoj obali Jadrana. Kasnije je Vrana služila kao jaka templarska utvrda. Još dugo vremena je Vrana bila sjedište crkvene, političke i vojne moći.

Vrana
Stari grad Vrana
Maškovića han
Maškovića han
Maškovića han