Grab

Lokacija: Grab, TriljDuljina: 0,76 kmVisinska razlika: 22 mTežina: Lagano

Moglo bi se reći da se riječica Grab ulijeva u samu sebe. Naime, jedan kilometar od izvora, Grab se dijeli na dva toka, a oba se ulijevaju u rijeku Rudu. Tako ispada da se Grab ulijeva u vlastite vode koje je Ruda primila kilometar uzvodno.

Grab

Sinjski kraj obiluje prekrasnom prirodom i lokacijama idealnim za izlete, a Grab je upravo jedan od njegovih bisera. Stare kuće, rijeke, slapovi i priroda oko njih su prekrasni, posebno u proljeće i ljeto kada sve zazeleni. Bili smo ovdje u više navrata, a ovaj put smo svratili usred zime, kada je priroda u svom najlošijem izdanju. Međutim čak i u takvom izdanju, Grab je mjesto koje se isplati obići, svratiti do mlinica i prošetati uz rijeku sve do njenog izvora. Staza je lagana i ravna, a čak i ako auto ostavite usred mjesta, do izvora nema više od kilometra.

Idući od Trilja, za izvor Graba, s glavne ceste valja skrenuti na prvom skretanju, neposredno prije mosta desno. Nakon 160 m treba opet skrenuti, ovaj put preko mosta lijevo, a nakon mosta dalje se nastavlja desno, nekih 400 m uzvodno. Tu se dolazi do mjesta gdje pored puta uz rijeku ima proširenje pogodno za parkiranje. Autom bi se moglo i malo dalje, ali šteta je iduću dionicu ne proći pješke.

Putem se prolazi pored ribogojilišta i brojnih mlinica od kojih su neke u funkciji i gdje možete kupiti domaće brašno. Primjer takvih su Samardžića mlinice koje se nalaze u selu (43.64373252330321, 16.76512187982453), nedaleko od mjesta na kojem smo parkirali.

Svakako vrijedi svratiti i do mlinica nedaleko iza ribogojilišta, pored kojih prolazi zanimljiv pješački kameni most. Do njih se dolazi kroz privatno dvorište, a ljudi će vas rado pustiti. Okolo je sve puno pataka i gusaka koje slobodno šeću. Lokacija ovih mlinica je ovdje 43.64124312741708, 16.76756348060036.

Grab
Grab

Nakon što iza sebe ostavite i zadnji asfalt, do izvora nema još puno i do njega se vrlo brzo stiže utabanom šumskom stazom. Oko izvora ćete naći info table sa zanimljivim podacima.

Uz laganu šetnju i posjet mlinicama, vrijeme brzo prolazi, tako de je odredište idealno za provesti jedno čitavo prijepodne.

Grab
Grab
Grab
Grab
Izvor Graba
Grab
Od tu rijeka kreće na svoj kratak, ali atraktivan put!
Grab
Grab
Grab
Grab