Dvigrad

Lokacija: Korenići, KanfanarDuljina: 500 mTežina: Lagano

Dvigrad nije samo još jedna u nizu ruševina starog utvrđenog grada. Nikada ranije nismo čuli za njega, tako da nismo imali nikakva očekivanja, a očarao nas je totalno!

Dvigrad odiše posebnim šarmom i obiluje mnoštvom arhitektonskih detalja koje nismo navikli viđati na ruševinama ovog tipa. I još nešto – ogroman je! Opasan je dvostrukim obrambenim zidinama koje povezuju troja gradska vrata. Veliki dijelovi fortifikacije su obrasli i nisu uočljivi na prvu, ali ih istražujući malo pomalo otkrivate.

Dvigrad
Dvostruke zidine opasuju ovaj srednjovijekovni grad
Dvigrad

Centralni trg nas je posebno oduševio! Zrači energijom koja vas mami da sjednete i ostanete neko vrijeme na njemu. Sigurno je kroz stoljeća bio omiljeno mjesto okupljanja stanovnika grada. Sjeverni dio mu je povišen i završava stepenicama koje vode u “citadelu”. Ta “citadela” su u stvari ostaci crkve sv. Sofije. Ulaz u nju je zatvoren rešetkama, ali i sam pogled kroz njih na zanimljivu unutrašnjost je prava poslastica.

Dvigrad
Centralni trg
Dvigrad
Dvigrad
Unutrašnjost “citadele” – crkva sv. Sofije

Dvigrad je izgrađen na strateškoj lokaciji na trasi antičkih puteva. Prvi put se spominje 879. godine i pod upravom je crkve sve do 13. stoljeća kada prelazi u ruke grofova Goričkih. Kasnije njime vladaju Mlečani. Stoljećima je odoljevao brojnim epidemijama i opsadama, ali kako je njegov značaj opadao, a stanovništvo se raseljavalo, 1714. se napušta i crkva sv. Sofije što označava njegov konačan kraj.

Dvigrad nije samo još jedna u nizu ruševina starog utvrđenog grada!

Pa eto, ako vas put nanese ovim dijelom Istre, nemojte zaboraviti na Dvigrad.

Dvigrad
Dvigrad
Dvigrad
Dvigrad
Dvigrad
Ovo nije nekakva seoska crkva. Riječ je o ozbiljnoj arhitekturi!
Dvigrad
Dvigrad
Dvigrad
Prilaz “citadeli”
Dvigrad
Dvigrad
Dvigrad
Dvigrad
Dvigrad
Dvigrad
Dvigrad
Dvigrad
Detalji obrade kamena
Dvigrad
Dvigrad
Dvigrad
Dvigrad
Dvigrad
Ostaci popločanog puta
Dvigrad