Utvrda Nutjak

Lokacija: Vojnić Sinjski, TriljDuljina: 0,20 kmTežina: LaganoOznaka težine: K1, T1, VR1

Hrvatska povijest je prepuna likova prema kojima su holivudski filmski junaci male bebe. Junaci poput Petara Berislavića, Petar Kružić ili Žarka Dražojevića u današnje vrijeme izgledaju poput superheroja iz Marvelovih stripova. Ovaj potonji bio je vlasnik utvrde Nutjak koju je dao sagraditi krajem 15. stoljeća na litici desne strane kanjona Cetine, par kilometara južno od Trilja.

Nutjak

Žarko Dražojević je bio poljički knez vrlo osebujnog karaktera. Poduzimao je mnoge vojne pothvate protiv Turaka, prodirući duboko u područja pod njihovom vlašću, od Livna preko Hercegovine sve do Makarskog primorja, često jedva izvlačeći živu glavu.

Nutjak je bila samo jedna od utvrda pod njegovom vlašću, a uz nju je vezana i jedna legenda.

Naime, u kruništu tvrđave gnijezdili su se gavranovi. Žarko ih je hranio sirovim mesom koje je i sam konzumirao svaki put kada bi se vratio iz neke od pobjeda. Gavranovi su bili dresirani te su kruženjem i graktanjem upozoravali na dolazak neznanaca.

Nutjak

Slava o Žarkovim pohodima se nadaleko proširila, tako da je bio omiljen i kod pape i kod Mlečana. Mletački senat ga je u tri navrata imenovao vitezom, a 1500. godine u senatu je sjedio uz dužda. 1508. godine iz Klisa kreće u pomoć opkoljenom Sinju. Turci šalju janjičare koji mu postavljaju zasjedu iza Mosora. U nekom trenutku Žarko zviždukom pokušava dozvati gavranove, ali bez uspjeha. Umjesto njih pojavili su se janjičari. U žaru borbe, brojčano nadjačan, biva smrtno ranjen i oboren. Na umoru, shvativši da je očito neka izdajica u kuli Nutjak spriječila gavranove da dolete i upozore ga na zasjedu, proklinje posadu Nutjaka. Nekoliko godina kasnije, kletva je sustigla Nutjak kada su ga Turci razorili i pobili čitavu posadu. U narodu se priča da i dan danas, svake godine na 15. siječnja, dva gavrana s Mosora oblete Nutjak i graktanjem pozdrave svog tragično nastradalog gospodara.

Koliko je bilo poštovanje prema Dražojeviću, govori i to da su Turci uz počasti tijelo predali svojim neprijateljima, te da je pokopan u katedrali Sv. Duje u Splitu uz epitaf Marka Marulića koji ga, poput kakvog starorimskog vojskovođe, naziva “Dalmaticus” (Ad Xarcus Draxojevium Dalmaticum).

Utvrda je danas zaštićeno kulturno dobro, a pristup do nje je lagan. S glavne ceste koja vodi od Trilja prema Biskom, skrene se lijevo na makadamski put. Auto se može ostaviti odmah tu, a može se putem produžiti dalje nekih 500 m, odakle na lijevu stranu vodi kozija staza duljine 170 m do same utvrde.

Pogled s utvrde je fantastičan. Pruža se kroz kanjon Cetine u oba smjera. Mjesto odiše duhom prohujalih vremena i potiče na razmišljanje. Koliki ljudi su kroz povijest svojim herojstvom doprinjeli da mi baštinimo ovo što često uzimamo “zdravo za gotovo”.

Nutjak
Nutjak