Sokol grad – najuređenija utvrda u Hrvatskoj

Lokacija: Dunave, KonavleTežina: Lagano
Sokol grad

Do sada smo obišli na desetke utvrda po Hrvatskoj i Sokol grad je najuređenija i najzanimljivija od svih. Utvrda je pod nadležnošću Društva prijatelja dubrovačke starine kao i dubrovačke i stonske zidine. Još nismo vidjeli niti jedan objekt da je restauriran s toliko ljubavi i brige o detaljima.

Prvo što Sokol grad izdvaja od svih ostalih tvrđava je to što je kvalitetno iskorišten svaki kutak utvrde. Svi objekti unutar utvrde imaju muzejski postav sukladan njihovoj izvornoj namjeni. Taj muzejski postav je izveden na vrlo kvalitetan i kreativan način. Grafike koje ga upotpunjuju i dizajn svih informativnih sadržaja je krajnje profesionalan i na visokoj umjetničkoj razini. Osvjetljenje, zvučne kulise… Zvučna kulisa se proteže i van objekata, pa tako imate i vanjske sadržaje popraćene kontekstualnim ozvučenjem. Posao je odrađen s mjerom, tako da ništa nije nametljivo i pretjerano, što u ovakvim situacijama zna biti slučaj.

Sokol grad
Muzejska zbirka je bogata i raspoređena je u nekoliko objekata

Sljedeće što upada u oči je to da je doslovno svaki kutak Sokol grada dostupan posjetiteljima! Često su u drugim utvrdama neki dijelovi zaključani, zagrađeni ili na drugi način nedostupni. Ovdje to nije slučaj. Dapače, nigdje nismo vidjeli (ni u inozemstvu) da su dostupni čak i vrhovi zidova! Dakle, doslovno možete po vrhu zidova doći do istaknutih pozicija odakle se pružaju fantastični pogledi na Konavolski kraj i u svakom trenutku se osjećate izuzetno sigurno. Na ovim dijelovima se može vidjeti kako su moderni materijali dobro uklopljeni sa starim. Ograde koje vas osiguravaju nisu drvene kako bi se moglo očekivati, već vrlo moderne metalne, u antracit boji.

Sokol grad
Dostupnost svakog kutka utvrde je fascinantna!

Posvećenost detaljima se vidi i na primjeru odvoda gdje je rešetka u podu ispred ulaza u utvrdu izrezana u kamenoj ploči. Na nekim detaljima se suptilno koketiralo i s duhovitošću, pa su tako na tabli za WC prikaz viteza i djeve. Kod ovakvih stvari se može pretjerati i prijeći granicu kiča i neukusa, ali ovdje je to napravljeno sa stilom i mjerom.

O povjesti Sokol grada nećemo trošiti riječi, koga zanima sve može saznati tijekom posjeta. Samo ćemo naglasiti da je ovo najvažnija utvrda juga Hrvatske koja je branila jugoistočne granice Dubrovačke republike. I kako su stonske zidine štitile vitalni resurs – sol, tako je i Sokol grad štitio mlinice na Ljutoj iz kojih se Dubrovnik snabdijevao brašnom.

Uvijek smo se divili Dubrovniku i onome što on predstavlja. Sokol grad je samo još jedna potvrda njihove pronicljivosti i genijalne organiziranosti kojom je jedna tako mala zajednica uspjela opstati i izdići se u trgovačku velesilu svog vremene na jednom ovako izloženom prostoru okruženom tisućljetnim prijetnjama, vojno i logistički puno većih neprijatelja. Zato nas i nervira površnost turista, posebno stranih, koji Dubrovnik doživljavaju kao kulisu, a ne kao vrhunski svjetski fenomen na bezbroj razina.

Sokol grad
Sokol grad
Tko na tvrdoj stini svoju povist piše…
Sokol grad
Sokol grad
Sokol grad
Rimski kameni projektili korišteni protiv Ilira
Sokol grad
Sokol grad
Carstvo čempresa
Sokol grad
Sokol grad
Sokol grad
Sokol grad
Sokol grad
Sokol grad
Sokol grad
Obilazak utvrde je radost i za djecu i za odrasle!
Sokol grad
Sokol grad
Sokol grad
Sokol grad
Sokol grad
Sokol grad
Sokol grad
Kada je riječ o čempresima Toskana je mala beba. Nigdje ih nema više nego u Konavlima!
Sokol grad
Sokol grad
Sokol grad
Sokol grad
Sokol grad
Sokol grad
Dobra fora, a opet sa stilom i mjerom
Sokol grad
Sokol grad