Vučedol, civilizacija stara 5000 godina

Lokacija: Vučedol, VukovarDuljina: 1,7 kmTežina: Vrlo lagano
Vučedol
Klasična ograda koja je korištena za zaštitu naselja

Prije 5000 godina na području Panonije uzdigla se najnaprednija civilizacija toga doba, a Vučedol, 5 km južno od Vukovara, bio je njeno najznačajnije središte. Kako bi imali predodžbu o dosezima ove civilizacije, evo samo par činjenica:

  • Ovdje imamo zviježđe Oriona 300 godina prije egipatskih piramida,
  • Vučedolska kultura je imala vrlo specifičan kalendar kojim je ukrašena mnoga keramika,
  • Upravo ovdje su zapisana prva tri datuma u ljudskoj povijesti,
  • Prva serijska proizvodnja metalnog oruđa i oružja u povijesti

Na nekim egipatskim crtežima nalazimo nacrtano oružje vučedolske proizvodnje. Zna se da su pripadnici ove civilizacije trgovali s narodima Male Azije, pa i dalje. Zna se koje rudnike su koristili i koje legure proizvodili. Vučedol je bio niz naselja ograđenih drvenim ogradama na vrhovima brežuljaka u kojima je živjelo po više tisuća ljudi. Pogledi sa tih brežuljaka su se pružali na okolne ravnice i moćni Dunav na istoku. Sudeći po duljini trajanja ove civilizacije, kao i arheološkim nalazima, bilo je to poprilično stabilno i letargično doba. Civilizacija je imala obilje hrane i dobro organiziran život.

Prva tri zapisana datuma u ljudskoj povijesti nalaze se upravo u Vučedolu! Mars u Plejadama (7. veljače 2889. pr. Kr.), Venera u Plejadama (22. veljače 2889. pr. Kr.), Mars i Venera u konjukciji (9. ožujka 2889. pr Kr.)

Vučedol

Podno nalazišta uređen je vrlo moderan muzej vučedolske kulture. Staza do nalazišta koja su raspoređena na više lokacija (Vinograd, Kukuruzište, Gradac…) obilježena je info pločama i osvjetljena diskretnom rasvjetom. Taj dio je još uvijek u izgradnji, te nije “službeno” otvoren za posjetitelje.

Vučedol

Kada se popnete na neki od brežuljaka na kojima su bila naselja vučedolske civilizacije i pogledate u daljinu, bilo prema Dunavu ili ravnicama s druge strane, te se prisjetite nacrta naselja iz muzeja, nije teško shvatiti zašto su za naselja odabrana upavo ta mjesta. Bila su upravo idealna!

Vučedol

Muzej je otvoren svakim danom, osim ponedjeljkom, ali to svakako provjerite, jer mi smo i u ponedjeljak vidjeli par autobusa školaraca iz čitave Hrvatske. Moguće je da je ponedjeljak za organizirane posjete.

Poznata Vučedolska golubica nalazi se u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

U svakom slučaju, ukoliko vas put nanese kroz istočnu Slavoniju, svakako posjetite Muzej vučedolske kulture. Vrlo moderan, multimedijalni postav, u nekim sekcijama i interaktivan, zanimljiv i vrlo dojmljiv. Koncepcijom smjera kretanja nas je malo podsjetio na Muzej krapinskih neandertalaca. Kreće se iz prizemlja, a izlazi na gornjoj etaži. Čitav muzej je uklopljen u krajolik u vidu poluzemunice. Kada pogledate snimke iz zraka, shvatite da je to jedan od brežuljaka na kojima su bila naselja. Sve pohvale ljudima koji su ovo osmislili i realizirali. Veselimo se uređenju budućeg arheološkog parka!

Vučedol
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Mnogobrojni modeli kola govore da su ona imala značajnu ulogu u svakodnevnom životu
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Model unutrašnjosti tipične vučedolske kuće
Vučedol
Vučedol
Prva serijska proizvodnja metalnog oružja i oruđa
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Nevjerojatan kalendar je najbolji pokazatelj dosega vučedolske civilizacije
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Još neotvoreni dio muzeja
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Pogled na Dunav
Vučedol
Arheološko nalazište
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Vučedol
Vučedol