Trsteno – najljepše mjesto na svijetu

Lokacija: Trsteno, DubrovnikDuljina: 450 mVisinska razlika: 34 mTežina: Vrlo laganoOznaka težine: K1, T1, VR1
Trsteno

Ako bih morao izabrati najljepše mjesto na kojem sam bio, bez dvojbe bi to bio arboretum u Trstenu.

Postoje još dva mjesta iznimne ljepote – Marjan u Splitu i polje iz djetinjstva u Ograđeniku, ali obje te lokacije nose jaku sentimentalnu dimenziju u kojoj se gubi objektivnost prosudbe, pa ih obično isključujem iz konkurencije.

Sviđaju mi se i sjeverni i tropski tip ljepote. Volim planine, rijeke i jezera. Svugdje gdje se pođe priroda je prekrasna, ali Mediteran ipak smatram klasom za sebe. To je mjesto iznimne ljepote, umjerenosti, idealne klime i malih oscilacija bilo čega. Mjesto bogatstva kultura koje svjedoči ljepoti življenja još od praskozorja civilizacije. Mediteran je oda životu, a Trsteno je nekako uspjelo ekstrahirati esenciju svega toga.

Arboretum kraljevske palače u Sevilji je prekrasan, kao i vrtovi veličanstvene Alhambre u Cordobi, ali moje srce je ipak 18 km pred Dubrovnikom. Možda to mjesto idealno interferira s mojim senzibilitetom i možda ga drugi ne doživljavaju na taj način? Sve je moguće, ali još od djetinjstva Trsteno je nezaobilazna postaja na mom putu prema jugu.

Trsteno
Čovjek kada ostari ponekad treba štap, a platana stup.

I tako dok ponekad sjedim u hladovini veličanstvenih platana uz magistralu, nekako žalim sva ta vozila stranih registracija koja projure prema Dubrovniku i ne sluteći da su žureći, zasljepljeni velikim draguljem upravo prošli najsjajniji od svih i da vjerojatno nikada neće vidjeti njegovu nestvarnu ljepotu. A opet mi je nekako i drago. I tako sjedim i uživam u tišini, a onda se spustim do arboretuma, ipak sretan što ga sve one strane registracije još uvijek nisu otkrile.

Arboretum će vas uvijek dočekati s veseljem, a posebno će mu biti drago da ga vidite u punoj raskoši u kasno proljeće kada je vegetacija u punom zanosu i kada najjasnije artikulira iskonsku poruku dubrovačkih plemenitaša…

VICINIS LAUDOR SED AQUIS ET SOSPITE CAELO
PLUS PLACEO ET CULTUS SPLENDIDIORIS HERI
HEAC TIBI SUNT HOMINUM VESTIGIA CERTA VIATOR
ARS UBI NATURAM PERFICIT APTA RUDEM

Tekst ploče s latinskim natpisom iz 1502.
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno
Trsteno