Stari grad Cetin (Cetingrad) – najljepši dio Hrvatske?

Lokacija: Podcetin, CetingradDuljina: 100 mTežina: LaganoOznaka težine: K1, T1, VR1

Odavno smo imali želju posjetiti Cetin koji je stoljećima bio grudobran Hrvatske i na kojem se branila ne samo Hrvatska nego i Europa. Međutim, uvijek nam je bio nekako “van ruke”, jer se od Slunja treba skinuti sa glavnih cestovnih pravaca i zaputiti nekih 20-ak kilometara preko Korduna na istok prema granici s Bosnom i Hercegovinom. I eto konačno, nakon godina odgađanja, došao je i taj dan.

U Rastokama smo s glavne državne ceste D1 skrenuli na lokalnu cestu koja vodi na istok u smjeru Cetingrada. Krajolik kojim smo vozili uskoro je počeo postajati sve ljepši i ljepši. Nakon nekog vremena toliko nas je oduševio da smo svakim novim kilometrom bili sve uvjereniji kako smo upravo otkrili najljepši dio Hrvatske!

Brežuljci prošarani šumama, pašnjacima i njivama uz nasumične skupine kućica pružali su prekrasnu idiličnu sliku. Šetajući proplancima i pustim putevima, preovladavao je osjećaj mira i spokoja. Definitivno ćemo se vratiti u ovaj kraj na malo duži odmor.

Stari grad Cetin
Ljepota i idila ovog kraja su očaravajuće
Stari grad Cetin

Stari grad Cetin se nalazi u malom selu Podcetinu. Prvi put se spominje u 14. stoljeću i razlikovao se od ostalih utvrda u Hrvatskoj tog doba. Bio je opasan dvostrukim redom bedema ukupne visine 18 m. Osim što je stoljećima imao važnu ulogu u obrani Hrvatske, značajan je i po poznatom hrvatskom saboru iz 1527. Naime, nakon poraza od strane Turaka i pogibije mađarsko-hrvatskog kralja Ludovika II., hrvatsko plemstvo se okupilo u Cetinu kako bi odlučilo o daljnoj strategiji. Na saboru je odlučeno da se Ferdinand Habsburški prizna za hrvatskog kralja, te da Hrvatska uđe u sastav Habsburške Monarhije. Tada je na pečatu Cetinske povelje po prvi put službeno korištena šahovnica.

Dok smo uživali u istraživanju utvrde, po glavi nam se vrtilo više stvari čiji bi zajednički nazivnik bio “naša posla”.

Naime, koliko god lijepo bio uobličen tekst o hrvatskom saboru, nekako nam je zasmetala sklonost Hrvata da olako prenose svoj državni suverenitet na neke “više” europske instance. Zatim i činjenica da je zbog zrinsko-frankopanske urote 1670. godine oslabila obrana ovog kraja i omogućila osvajanje Cetina od strane Turaka na period od 120 godina, također puno govori o nama samima i ne služi nam na čast. I kao šlag na kraju, obnova Cetina, započeta 2010. godine još nije ni blizu kraja, a nekako se čini da radovi baš i ne teku nekakvim kontinuitetom. Sličan dojam smo stekli i u obilasku drugih utvrda po Hrvatskoj. Danas kada Europa, koja je ovdje stoljećima branjena, daje novce “šakom i kapom”, izgleda nevjerojatno da se ovakvi kulturni spomenici ne mogu obnoviti u nekakvom razumnom roku.

Stari grad Cetin
Stari grad Cetin
Stari grad Cetin
Stari grad Cetin
Stari grad Cetin
Stari grad Cetin
Stari grad Cetin
Stari grad Cetin
Stari grad Cetin
Stari grad Cetin
Stari grad Cetin
Stari grad Cetin
Stari grad Cetin
Stari grad Cetin
Stari grad Cetin
Stari grad Cetin