Slap i jezero na Cetini

Lokacija: Podgrađe, OmišDuljina: 1.66 kmVisinska razlika: 14 mTežina: LaganoOznaka težine: K1, T2, VR1

Uz rafting i canoeing, canyoning je svakako najpopularnija aktivnost na Cetini. To je jedini način da otkrijete sve tajne ove nevjerojatne rijeke i njenog kanjona. Ako niste ljubitelj ili niste u prilici prakticirati ovakve aktivnosti, ipak postoje načini da dođete do bar nekih skrivenih lokacija na Cetini. Ovo je upravo jedna takva. Iako je lako dostupna, dosta je skrivena i za nju zna malo ljudi.

Staza počinje na okuci 400 m sjeveroistočno od Pavića mosta. Od tu kreće makadamski put (Težačka ulica) koji vodi kroz polje, paralelno s Cetinom u smjeru istoka. Iako se autom može nastaviti makadamom sve do pred kraj staze, šteta je ovaj krajolik ne propješačiti. Suhozidi, zelenilo i nasadi uz rijeku, čitavom krajoliku daju pitoresknu notu.

Pitoreskni krajolik kroz polje u kanjonu Cetine

Da vizura ne bude savršena pobrinuli su se brojni dalekovodi i hidrocentrala Kraljevac kao njihovo ishodište. Ako izuzmemo vizualni aspekt, nemamo ništa protiv hidroelektrana kao izvora električne energije ukoliko minimalno mijenjaju okoliš u kojem se sagrade.

Nakon 1,5 km šetnje makadamom dolazi se do velike okuke. To je i krajnja točka do koje se može doći autom. Težačka cesta nastavlja dalje uzbrdo prema selu na zapad, a staza do slapa nastavlja dalje ravno kroz šumu.

Info ploča s podacima o značajnom krajobrazu rijeke Cetine, kao i spomenute ture canyoning, nekako nam daju legitimitet objave lokacije za koju možda neki i ne bi voljeli da se sazna.

Info tabla označava početak zadnjeg dijela pješačke staze koji se spušta do same rijeke Cetine

Staza se počinje spuštati prema šumu vode. Uskoro se kroz gustiš otvara pogled na brzake s desne strane. Prekrasno!

Zadnjih, možda dvadesetak metara, prelazimo po velikom kamenju koje zahtijeva sporadičnu uporabu ruku.

Treba imati na umu da je zadnji dio staze malo zahtjevniji

Pogled na slap i jezero koje se formira ispod litice na kojoj se smjestila hidroelektrana Kraljevac nešto je zbog čega s nestrpljenjem očekujemo svako sljedeće putovanje!

Rijeka Cetina prepuna je prekrasnih brzaka i slapova. Njen izvor je čudo prirode, a litice i krajolici kanjona su na momente nestvarni!

Auto se može ostaviti čim siđete s asfalta
Početak staze koja se spušta do rijeke Cetine
Mjesto na kojem jezero odluči nastaviti biti rijeka
Bistra rijeka Cetina