Salona

Lokacija: SolinTežina: Vrlo lagano

Salona je jedan od najvećih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj. Nalazi se 6 km sjeverno od Splita, a zapadno od centra Solina.

Salona
Pogled na središnji dio lokaliteta sa Splitom u pozadini
Salona

Zimi kada bura popusti i sunce obasja obronke Kozjaka, Salona postaje omiljeno izletište brojnih Solinjana i Splićana. Šetnja stazama među antičkim zidinama, proslave rođendana na otvorenom, badminton i druge razne igre na livadi, ljenčarenje i upijanje sunca, omiljene su aktivnosti brojnih ljubitelja boravka na otvorenom.

Iznimno je popularna među mladima!

Salona
Salona

Salona je nekoć bila metropola rimske provincije Dalmacije. Svoj nastanak veže uz ilirske Delmate koji su ovdje imali uporište i pristanište. U 3. st. pr. Kr. stanovništvo čini i dosta grčkih doseljenika iz obližnjih kolonija, te Italika. Prve zidine datiraju još iz 2. st. pr. Kr., a nakon pobjede Rimljana nad Ilirima, Salona prelazi pod upravu Rima, te u 48. g. pr. Kr. dobija status rimske kolonije i središta provincije Ilirike (kasnije Dalmacije).

Bio je to ozbiljan grad sa svom pripadajućom infrastrukturom, termama, hramovima i amfiteatrom kapaciteta 19 000 gledatelja (oko 600 m zapadno od glavnog lokaliteta). Kasnije se grade bazilike i brojne druge građevine, a u svom najvećem izdanju obuhvaćala je ograđeno područje dimenzija 1600 x 700 m. S okolicom je brojala preko 60 000 stanovnika i odisala je duhom kozmopolitizma.

Salona
Salona

Kasnije, navalom Avara i Slavena, biva napuštena, a stanovništvo traži spas unutar zidina Dioklecijanove palače iz koje nastaje Split.

U Saloni je pronađen jedan od najpoznazijih arheoloških nalaza kod nas, Djevojka iz Salone, mramorni portret s početka 3. st., koji se sada čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Djevojka iz Salone
Autor nepoznat – Knjiga “Antiquity in Croatia”, javno vlasništvo
Salona
Salona
Salona
Salona
Muzej Salone
Salona
Salona
Salona
Salona
Salona
Salona
Salona
Koliko bi danas došle ovako ukrašene kamene stolice?
Salona
Salona
Kako je to nekoć izgledalo
Salona
Salona
Salona
Salona
Salona
Ostaci antičkog vodovoda. Dandanas neki stanovnici na širem području Splita samo sanjaju o takvom luksuzu!
Salona
Salona
Odlična ideja kako vizualizirati nekadašnji izgled dijelova Salone! Na žalost, table su išarane od strane huligana.
Salona
Put koji vodi do amfiteatra (nekih 600 m put zapada)
Salona
Salona
Salona
Čitav lokalitet obiluje info-pločama i putokazima
Salona
Čudno kako nitko nije izgradio kuću u amfiteatru!?
Salona
Salona
Kameni ukrasi
Salona
Salona
Salona
Salona
Salona
Salona