Perunom od Jure do Jure

Lokacija: Gornja Podstrana, PodstranaDuljina: 4,17 kmVisinska razlika: 228 mTežina: LaganoOznaka težine: K1, T1, VR1

Putujući Hrvatskom stječe se dojam da je narodna mašta uistinu bila bujna u iznalaženju imena mjestima i planinskim vrhovima. Međutim, kada kročite na te vrhove, ta ista mašta kao da se rasplinila pod utjecajem razrijeđenog zraka ili je ostavljena u njihovom podnožju. Naime, svaka druga crkvica je posvećena svetom Juri. Tako i ova staza vodi od jednog Jure do drugog.

Perun, sv. Jure
Odredište – “drugi” sv. Jure iznad Strožanca

Perun, nekoć u narodu poznat i kao Poljička planina, proteže se između Omiša i Splita. U davna vremena predstavljao je južnu granicu Poljičke republike, a čitavom svojom dužinom obiluje prekrasnim vidikovcima i starim crkvicama. Ime je dobio po staroslavenskom bogu Perunu, gromovniku. Vjerovalo se da tamo gdje Perun udari gromom nikne perunika (iris).

O svetom Maksimu smo već pisali, a ovaj put smo krenuli od svetog Jure iznad Gornje Podstrane do “drugog” Jure koji se nadvija nad Strožancem, jednim od istočnih splitskih predgrađa, odakle se pruža možda najljepši pogled na Split i okolicu.

Prvi dio staze kreće iz samog mjesta, Gornje Podstrane. Od tu se valja uspeti na vrh brda na kojem stoji “prvi” Jure. Taj dio staze prate postaje križnog puta i jedni je “ozbiljniji” uspon na našoj ruti, gdje se u 600 m dužnih uspinje 100 m visinske razlike. Staza je inače nezahtjevna i vrlo ugodna za sve dobne skupine.

Perun, sv. Jure
Ovo je prvo brdo koje treba svladati. Nakon toga je lagana šetnja po grebenu.

Dolaskom do crkvice, koja se nalazi na nekih 450 m nadmorske visine, pruža se fantastičan pogled i na more i na zaleđe. Sama crkva ima neki poseban šarm, što zbog fasade, što zbog prostranstva visoravni koja je okružuje.

Perun, sv. Jure
“Prvi” sv. Jure

Od tu smo se zaputili na zapad po samom vrhu Peruna. Okružuje nas travnati kamenjar, a staza je dobro markirana i lagana, bez većih nagiba. Nakon manje od 1 km dolazi se do označenog vrha Križ (533 m). To je dominantan vrh na ovom dijelu Peruna (inače drugi po visini na Perunu) i s njega se pruža prekrasan pogled na sve strane. U daljini se vidi i naše odredište, a iza njega Split.

Perun, sv. Jure
S Križa se pruža pogled na naše odredište u daljini – sv. Juru sa Splitom u pozadini

Laganom šetnjom prolazimo idućih 2,5 km i dolazimo do odredišta – “drugog” sv. Jure. Crkvica je otvorena i u njoj se možete upisati u knjigu posjetitelja. Ispred je improvizirana klupa koja je idealna za uživanje u pogledu na Split i okolicu.

Perun, sv. Jure
Jedan od najljepših pogleda na Split i okolicu s klupe ispred kapelice sv. Jure na Perunu

Ovo je svakako jedno od posebnih mjesta u okolici Splita koja vrijedi posjetiti. Do njega se može doći iz više smjerova. Oni skloniji avanturizmu imaju i feratu s južne strane grebena. Staza koju smo prošli je idealna za sve uzraste i stupnjeve kondicijske spreme. Lagana je, a istovremeno vrlo atraktivna.

Perun, sv. Jure
Auto ostavljamo u Gornjoj Podstrani u blizini crkvi sv. Ante i sv. Roka
Perun, sv. Jure
Perun, sv. Jure
Perun, sv. Jure
Perun, sv. Jure
Početak planinarske staze vodi između ruševina starih kamenih kuća
Perun, sv. Jure
Jedna od postaja križnog puta koji vodi do “prvog” Jure
Perun, sv. Jure
Brdo savladano, “prvi” Jure je tu!
Perun, sv. Jure
Gladne oči svašta vide. Svaka sličnost s krempitom je slučajna!
Perun, sv. Jure
Dramaturška nota ove scene je epska
Perun, sv. Jure
Pogled s vidikovca ispred crkve
Perun, sv. Jure
Dalje nastavljamo uglavnom ravno po vrhu Peruna
Perun, sv. Jure
Vrh Križ, najviši je vrh zapadnog Peruna i drugi najviši na planini
Perun, sv. Jure
Perun, sv. Jure
Perun, sv. Jure
Perun, sv. Jure
Povratak s pogledom na Omišku Dinaru